Nieuwbouw Nieuws

SER adviseert over bevolkingskrimp

19-01-2011
De Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat bevolkingskrimp ook kansen biedt. De SER doet in een vandaag gepubliceerd rapport aanbevelingen aan de overheid om regio's waar de bevolking krimpt, vitaal te houden.
<br /><br />
Met Parkstad Limburg als koploper krijgen steeds meer regio's in Nederland te kampen met een daling van de bevolking. Zij worden bij ongewijzigd beleid geconfronteerd met zowel leegstand en achterstallig onderhoud van woningen als een verschralend aanbod van scholen, medische zorg en winkels.
<br /><br />
De SER adviseert onder meer gemeenten en woningcorporaties dat zij als potentieel geïnteresseerde partijen met elkaar om de tafel moeten gaan zitten, gericht op een succesvolle aanpak van de integrale transformatieopgave. In Parkstad Limburg wordt hiermee geëxperimenteerd.
<br /><br />
Bovengemeentelijk zouden woningbouwplannen op regionaal niveau moeten worden afgestemd, rekeninghoudend met de toekomstige demografische ontwikkelingen. Burgers zouden daarnaast bij het transformatieproces moeten worden betrokken. Er moet oog zijn voor de bestaande sociale samenhang van wijken.