< Vorige Column index Volgende >

Column: Door de bank genomen

Auteur: Sjoerd Radstake
Datum: 12-06-2012

Eind 2011 heeft de politiek besloten dat de NHG grens niet per januari 2012 te verlagen van € 350.000 naar € 265.000. De grens van de NHG wordt geleidelijk verlaagd. De eerste verlaging zal per 1 juli aanstaande plaats hebben. Dan wordt de NHG grens € 320.000. Een gezonde ontwikkeling.

Twee weken geleden zette NHG-directeur Karel Schiffer iedereen op scherp door in het Financiële Dagblad te stellen dat de garantie in de toekomst alleen nog te laten gelden voor starters. Een NHG-hypotheek is tegenwoordig immers bijna standaard. Niet alleen voor starters, maar ook voor de doorstromers. Meer dan 70% van de alle nieuwe hypotheken tot €350.000 wordt met NHG verstrekt.

Het idee van NHG is om terug te gaan naar de basis: waarbij het oorspronkelijke maatschappelijk belang gediend wordt door drempelverlaging voor het eigenwoningbezit. Starters zonder eigen geld, en mensen met hele lage inkomens wordt gegarandeerd een hypotheek en daarmee een huis te kunnen kopen. Doorstromers hebben al een eigen huis, en zouden daarmee nooit meer in aanmerking kunnen komen voor NHG.

Binnen een dag kwam minister Spies van Binnenlandse Zaken met een politieke reactie: er kan geen sprake zijn van zo’n beperking. Ze noemde de woorden van Schiffer ‘onverstandig en volledig voor eigen rekening‘.

Opgelost en de rust is terug zou gezegd kunnen worden. Ware het niet dat enkele weken terug een eerste bank, Delta Lloyd, heeft aangegeven nagenoeg uitsluitend nog te willen financieren met nationale hypotheekgarantie. Het is voor het eerst dat een geldverstrekker openlijk aangeeft de situatie op de Nederlandse woningmarkt gevaarlijk te vinden. De bank verhoogt daarmee de druk op de schatkist en indirect op het verlagen van de huidige grens.
Laten we hopen dat het afschuiven van risico’s geen voorbode is van het nieuwe bankenbeleid waarin de klant centraal staat!
 Over Sjoerd Radstake

Meer columns van Sjoerd Radstake:

19-06-2012
Woonakkoord gezamenlijk omarmen