< Vorige Column index Volgende >

Column: Voetangels en klemmen bij terrasbouw

Auteur: Rudolf Das
Datum: 01-12-2009

In mijn vorige column waarin ik een warm pleidooi hield voor HEUVELBOUW ging ik niet in op de mogelijke nadelen van deze totaal nieuwe manier van bouwen.

Het belangrijkste probleem van het niet meer recht boven elkaar bouwen van een serie terrassen is de PRIVACY. Immers, theoretisch kunnen de bovenste bewoners op alle onderliggende terrastuinen kijken.

Om dit te voorkomen ontwerp ik altijd een brede plantenbak (ongeveer een meter) langs de voorzijde van alle terrassen. Hierdoor kan niemand meer recht omlaag kijken, en krijgt het gehele gebouw aan de buitenkant een groen uiterlijk.

Ook de plaatsing van kleine schuurtjes (ook ongeveer één meter breed) aan beide kanten van de scheidingsmuur tussen de woningen kunnen de geluidsoverlast sterk beperken.

Ook het DUBBEL uitvoeren van deze scheidingswanden kan een dubbel rendement opleveren. Minder contactgeluiden tussen de woningen en een schuine doorvoerruimte voor alle leidingen en kabels. Want alle badkamers, keukens en toiletten staan niet recht, maar schuin boven elkaar…!

Tenslotte een perspectiefschets, met daarop ingekleurd de doorsnede (geel) de plantenbakken (groen) en de terrasschuurtjes (bruin).