< Vorige Column index Volgende >

Column: Geschrokken van de televisie

Auteur: Rudolf Das
Datum: 14-06-2011

De laatste maanden hebben we een serie TV programma’s gezien waarin Nederlanders geholpen werden om hun “droomhuis” buiten Nederland te vinden. Wellicht zonder het te willen legt omroep MAX bloot dat DE HUIZENPRIJZEN IN NEDERLAND KRANKZINNIG HOOG zijn!

Nu, met een bijna vastzittende nieuwbouwmarkt, is het nuttig om eens te kijken hoe dat nu zo gekomen is. Punt een, we zijn en blijven het dichtst bevolkte land in Europa, we hadden een bijna permanente woningnood na de Tweede Wereldoorlog. Punt twee, er kwamen grote hoeveelheden buitenlanders hier naar toe, en punt drie, veel meer scheidingen en apart wonende mensen in eigen woningen.

Toch denk ik dat er nog een andere boosdoener aan te wijzen is. De VINEX-regeling. Het door de regering aan de gemeenten toegedeelde recht om -lang van te voren- nieuwbouwlocaties vast te leggen. Met als gevolg, binnen de grenzen van deze nauwkeurig omschreven gebieden, een WINDHANDEL IN GROND!
Gemeentes verkochten grond voor het opdrijvend effect van vele projectontwikkelaars tegelijk voor veel te hoge prijzen. De onderlinge handel tussen ontwikkelaars en bouwbedrijven deed daar nog een flink schepje bovenop. Daarom zitten we in ons land met vierkante meter prijzen tot of boven 250 euro in onze maag…

Het is nu bijna onmogelijk om bij bouw uitsluitend op begane grond nog betaalbare “beginnerswoningen” te maken. Daar komt ook nog een parkeerprobleem bij. Gemiddeld hebben we in Nederland bijna 1,7 auto’s per gezin. Dat is nog eens 6400 euro aan grond!

Tenslotte: welke oplossing is er in zicht? Simpel, de VINEX AFSCHAFFEN. Vervolgens, op diverse nieuwe plaatsen gestapeld bouwen in terraswonen. Maximaal zes lagen: begane grond en eventuele kelder, parkeren, horeca en sociale voorzieningen. Laag één en twee, grondgebonden woningen voor gezinnen met kinderen. Laag drie en vier appartementen met terrastuinen voor ouderen en beginners. Laag vijf, penthouses voor ouderen die hun tuinonderhoud zat zijn.

Door het “meenemen” van de tuinen omhoog en het inpassen van dit soort gebouwen in een omgeving met veel water en groen, kan ondanks de bizarre grondprijs nog een nieuw bouwlandschap in de toekomst verschijnen.

Rudolf Das

 

Bij de tekening:

Perspectieftekening van mijn ontwerp RWH-7506, 225 woningen op een schiereiland van 3,5 HA.

Per gebouw:

  • Totaal oppervlak woningen 8050 m2
  • Totaal oppervlak terrassen 2118 m2
  • Geschatte bouwkosten 12.000.000 euro