< Vorige Column index Volgende >

Column: CPO initiatieven dankzij koplopers

Auteur: Dr. Fred C. Sanders
Datum: 02-03-2017

CPO initiatieven dankzij koplopers

Koplopers het woord zegt het al zijn de eerste enthousiaste deelnemers aan een CPO initiatief. Een koploper heeft vaak aan de wieg van het initiatief gestaan. Hij of zij heeft dat met anderen verzonnen, de eerste acties vaak zelf uitgevoerd.

Dankzij het enthousiasme van koplopers komen er andere deelnemers. Zij haken aan eerst belangstellend en steeds meer gaan ze meedoen. Koplopers helaas blijven vaak koplopen, altijd hebben ze nieuwe ideeën en weten ze al direct hoe die uitgevoerd kunnen worden. Daarin zit ook in de kiem het probleem voor veel CPO initiatieven. De aanhakers de deelnemers die later pas instapten zijn vaak net iets minder initiatiefrijk, minder uitgesproken. Voor hun is de sociale kant van het initiatief meestal net iets belangrijker. Het gaat ze minder om het allerbeste resultaat, ze vinden het belangrijker dat de gehele deelnemersgroep het met de aanpak en de gezamenlijke doelstellingen eens is.

En dat is dan ook een risico voor CPO initiatieven. De koplopers voelen zich door de aangroei van deelnemers geremd. Maar ook weten ze dat ze al die nieuwe deelnemers nodig hebben. Hun initiatief kan alleen doorgaan als er een groep is, voor de uitvoering en voor het de financiering. Ze raken klem, gedemotiveerd en ze dreigen met stoppen. De groep heeft die belemmering niet. Zij kunnen zonder de koplopers verder. Na aantal maanden of jaren weten ze ook genoeg van het initiatief om precies te weten wat er moet gebeuren.

Veel CPO initiatieven eindigen dan ook zonder hun oorspronkelijke koplopers. Gemeenten, wethouders en ambtenaren vergissen zich daar ook wel in. Ze hebben vaak de indruk dat veel initiatieven sneuvelen. Ze zien dan niet dat achter de rug van de koplopers het werk verder gaat. Soms onder een nieuwe naam soms in stilte minder luidruchtig maar wel doelgericht. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel. Als voorbeeld noem ik het initiatief van jonge knullen in Den Burg op Texel. Guus de koploper nog amper twintig zocht er vrienden bij. Doel was samen goedkope woningen bouwen die zij als starter op de woningmarkt konden betalen.

En dat is gelukt ze wonen er en zijn gelukkig. De één deed het sanitair en de ander de elektrotechniek. Zijn kwaliteit als koploper was dat hij de groep bij elkaar hield. Heel mooi kan hij dat zelf vertellen. Kijk gerust naar volgende link vijf minuten televisie over deze CPO in een notendop http://bit.ly/2mkDTUn . En laten koplopers ervan leren. Als zij de groepsvorming onderdeel van hun prille enthousiasme maken, dan maakt de CPO gewoon meer kans.



Over Dr. Fred C. Sanders

Meer columns van Dr. Fred C. Sanders:

20-06-2017
CPO van alle tijden

19-01-2017
CPO juist voor starters