< Vorige Column index Volgende >

Column: CPO juist voor starters

Auteur: Dr. Fred C. Sanders
Datum: 19-01-2017

CPO juist voor starters

Jongeren zoeken woningen en steeds meer mensen verkennen hun mogelijkheden voor tiny housing. Maar ook ouderen die huren zoeken koopappartementen. Al deze starters hebben overeen dat ze goedkoop moeten wonen omdat ze weinig inkomsten hebben of nooit vermogen hebben opgebouwd.

Van CPO wordt vaak gezegd dat het als methodiek om je eigen woning te bouwen meer bij doorstarters in de koop past, meer bij de mondige mens met meer dan modaal inkomen past. Het beeld van CPO nieuwbouw is veelal toch de vrijstaande woning namelijk. Op Texel wordt bewezen dat juist starters voor CPO woningbouw kiezen. En daar kunnen we voor CPO in het algemeen veel van leren.

Het is aandoenlijk te zien hoe jongens van rond de 21 elkaar helpen om hun goedkope ruime casco woningen af te bouwen. De ene doet de elektra de ander het sanitair. Weer een ander koopt de schuurtjes collectief in en na weekend klussen staan ze er prima bij. Het beeld toont een ongekeerd beeld met CPO vol deskundigen met relatief meer te investeren geld. De jongeren hebben minder levenservaring, minder deskundigheid maar zijn reuze handig en creatief.

Ze rekruteren ouders en bekenden om wat ze willen te realiseren, lenen geld van ouders en familieleden en huren ondersteuning in die ze nodig hebben. Bij alles geldt dat vertrouwen daarbij belangrijker is dan naam en bekendheid. En vooral willen ze snelheid jonge mensen en ouderen zijn ongeduldig. Dat is dus hun grootste zorg hoe krijgen ze medewerking van de grondeigenaar en de gemeente.

CPO als methodiek is voor veel meer te gebruiken dan nieuwbouw. Steeds meer hoort de Nederlander van burgerinitiatieven zoals volkstuinen in de wijk 'city gardening', buurt bloementuin en repair café 's. Ook deze initiatieven vragen ruimte en mede enthousiasme bij de gemeente. Zulke projecten kunnen leren van de CPO initiatieven van deze jonge mensen op Texel.

Ga er kijken zou ik zeggen,

Fred Sanders van de Stichting CPONHOver Dr. Fred C. Sanders

Meer columns van Dr. Fred C. Sanders:

20-06-2017
CPO van alle tijden

02-03-2017
CPO initiatieven dankzij koplopers