Column: 5 vragen en antwoorden over de oplevering van nieuwbouw
Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 05-01-2018
5 vragen en antwoorden over de oplevering van nieuwbouw
Het is eindelijk zover: na maanden wachten is jouw nieuwbouwwoning klaar. Je kunt niet wachten om te verhuizen, maar het is goed om je hoofd nog even koel te houden. Eerst vindt namelijk nog de oplevering plaats. Wat kun je daarvan verwachten? In dit artikel beantwoorden we 5 vragen over de oplevering van een nieuwbouwwoning.
Wat is een oplevering?
De oplevering is een belangrijk en formeel moment. Op deze dag inspecteer je de nieuwe woning uitvoerig en check je of alle werkzaamheden correct zijn uitgevoerd. Dit doe je samen met de aannemer of projectontwikkelaar. Als alles in de woning helemaal naar wens is, ontvang je de sleutels. Gefeliciteerd, de woning is dan echt van jou!
Wanneer vindt de oplevering plaats?
De oplevering vindt plaats als de woning 'gereed voor bewoning' is. Dat wil zeggen dat alle ramen zijn geplaatst, de cv-ketel werkt en het water is aangesloten. Als de woning volgens jou niet klaar is om bewoond te worden, mag je de oplevering weigeren. In de praktijk komt dat echter bijna nooit voor.
Het is ook mogelijk om een vooroplevering te doen. Net zoals bij een gewone oplevering, controleer je de woning tijdens de vooroplevering op eventuele gebreken. Een vooroplevering vindt meestal zo'n twee weken voor de officiële oplevering plaats. Het voordeel hiervan is dat eventuele gebreken in een eerder stadium worden ontdekt en dus eerder kunnen worden hersteld.
Wat moet ik meenemen naar de oplevering?
Het is slim om goed voorbereid op pad te gaan. Neem daarom in ieder geval de meer- of minderwerklijst, de technische omschrijving en - als je die hebt - de vooropleverlijst mee naar de opleveringskeuring. Aan de hand daarvan kun je zien of alles volgens plan is gegaan. Daarnaast kun je ook iemand met voldoende technische kennis meenemen. Je handige oom of een bouwkundige bijvoorbeeld.
Wat kan ik doen als er gebreken zijn?
Alle gebreken die je tijdens de oplevering tegenkomt, noteer je in het opleveringsrapport. Dit noem je ook wel het proces-verbaal van de oplevering. Het rapport moet zowel door jou als de aannemer worden ondertekend. Je verklaart dan dat je woning aanvaardt, met uitzondering van de gebreken. De bouwer heeft vervolgens drie maanden de tijd om deze gebreken te herstellen.
Let op: zodra de oplevering achter de rug is, komt alle schade voor eigen rekening. Het is dus belangrijk dat je de woning goed verzekerd met een woonlastenverzekering.
De bouwtijd wordt overschreden, en nu?
Samen met de aannemer heb je afgesproken hoe lang de bouw ongeveer gaat
duren. Dit staat vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst en wordt
uitgedrukt in het aantal werkbare dagen. Het komt regelmatig voor dat de
bouwer langer over de bouw doet dan is afgesproken. Wijs hem er in dat
geval, zo nodig twee keer, schriftelijk op dat de bouwtijd is overschreden.
Je hebt dan meestal recht op een schadevergoeding per kalenderdag.
Wil jij weten wat je kunt doen als de bouwtijd wordt overschreden en de aannemer niet meewerkt? Of als gebreken niet op tijd worden hersteld? In het e-book 'Nieuwbouw kopen' hebben we twee hoofdstukken gewijd aan de oplevering. Downloaden is helemaal gratis!
Over Erik Slijkoord
Meer columns van Erik Slijkoord:
23-12-2019
Onderhandelen over de vraagprijs van nieuwbouw: ja of nee?
11-12-2019
Wat zijn de meest voorkomende bijkomende kosten bij nieuwbouw?
05-09-2019
Hoe werkt de loting voor een nieuwbouwwoning?
17-06-2019
Meerwerk meefinancieren bij nieuwbouw, hoe gaat dat in z'n werk?
23-04-2019
Welke bijkomende kosten horen bij de koop van nieuwbouw?
11-03-2019
Een nieuwbouw hypotheek, hoe gaat dat in z'n werk?
09-01-2019
Dit zijn in 2019 de regels voor het afsluiten van een hypotheek
25-10-2018
Nieuwbouw kopen? Dit zijn de 5 meest gestelde vragen
31-08-2018
Waarover kun je onderhandelen bij een nieuwbouwwoning?
09-07-2018
Wat zijn bouw- en grondrentekosten precies?
25-04-2018
Hoe werkt de loting bij nieuwbouw?