< Vorige Column index Volgende >

Column: Hypotheekrente-aftrek wordt verruimd!

Auteur: Peter Lubbers
Datum: 08-12-2009

U zult denken: lees ik dat wel goed? Verruiming van de hypotheekrente-aftrek? Ja, u leest het goed. Na al het slechte nieuws van de kredietcrisis over faillerende banken, stijgende werkloosheid en dalend consumentenvertrouwen is er dan eindelijk goed nieuws. Het Belastingplan 2010 is de Tweede Kamer doorgekomen met daarin een aantal verbeteringen op het gebied van de hypotheekrente-aftrek. Een doorn in het oog bij de huidige wetgeving van de Wet IB 2001 sinds de Bijleenregeling was dat de rente over meegefinancierde kosten (hypotheekakte, afsluitprovisie) ter verkrijging van de hypotheek voor doorstromers op de woningmarkt niet aftrekbaar was. Starters op de woningmarkt mochten de rente over dit gedeelte van de hypotheek wel aftrekken. Die ongelijkheid komt nu te vervallen. Ga je dus verhuizen van een koopwoning naar een nieuwe koopwoning dan zal de eigenwoningschuld (lening die fiscaal aftrekbaar is) hoger uitvallen dan voor het Belastingplan 2010.

Daarnaast wordt de regeling rond de eigenwoningreserve positief aangepast. Nu zullen sommigen van u zeggen: eigenwoningreserve??? Help eens even, wat is dat ook al weer? Als u uw bestaande woning verkoopt zult u in de meeste gevallen de overwaarde cashen. De overwaarde is het verschil tussen verkoopopbrengst, bijvoorbeeld € 250.000,00, minus de hypotheekschuld, bijvoorbeeld € 200.000,00. Uw winst of overwaarde is dan € 50.000,00. U bent min of meer verplicht deze overwaarde, ook wel vervreemdingssaldo genoemd, te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Als u een nieuwe woning koopt van € 350.000,00 zult u deze € 50.000,00 inbrengen en daarbij € 300.000,00 lenen. Als u deze overwaarde niet inbrengt dient u € 350.000,00 te lenen bij een bank om de woning te kunnen kopen. De fiscus vindt dat prima maar zal slechts de rente-aftrek over € 300.000,00 toestaan. Nu kan het zijn dat u de woning verkoopt, maar niet direct een woning terugkoopt. U gaat bijvoorbeeld een paar jaar naar het buitenland of u gaat een paar jaar huren teneinde te profiteren van een vermeende prijsdaling op de huizenmarkt. De overwaarde (vervreemdingssaldo) wordt ontvangen maar u kunt het niet aanwenden voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarvoor is het begrip eigenwoningreserve geïntroduceerd. Als u binnen 5 jaar een woning terugkoopt is het fiscaal wenselijk de overwaarde in te brengen. Na 5 jaar bent u daartoe niet meer verplicht en kunt u in bovengenoemd voorbeeld € 350.000,00 fiscaal aftrekbaar lenen. Het goede nieuws is dat de termijn van 5 jaar wordt ingekort naar 3 jaar. Gefeliciteerd herintreders!

Let wel op! Ik heb het over het Belastingplan 2010. De wijze, grijze heren van de Eerste Kamer moeten hun gedachten er nog over laten gaan. Maar als ze wijs zijn, zijn deze aanpassingen per 1 januari 2010 wet.