< Vorige Column index Volgende >

Column: Meerwerk meefinancieren: wat zijn je mogelijkheden?

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 09-07-2015

Een van de voordelen een nieuwbouwwoning kopen is dat je de woning meteen helemaal naar jouw zin kan (laten) maken. Dit meerwerk, alle aanpassingen die buiten het standaard bouwplan vallen en op de meerwerklijst staan, kun je tijdens de bouw laten uitvoeren. Het voordeel daarvan is dat je de kosten kunt meefinancieren in de hypotheek. In mijn eerste column keken we al naar de mogelijkheden om meerwerk te financieren. Deze tweede column is een aanvulling op de eerdere informatie. Belangrijk om als woningkoper te weten is dat de vergoeding voor meerwerk namelijk verschilt per geldverstrekker. Hoe zit dat en waar moet je op letten?

Extra kosten voor meerwerk

Besluit je om af te wijken van het standaard bouwplan, dan laat je dus meerwerk (of minderwerk) uitvoeren. De kosten voor meerwerk komen boven op de koop-/aanneemsom van de woning en kun je, geheel of gedeeltelijk, meefinancieren in je hypotheek. Gedeeltelijk? Dat lees je goed. Want er gelden per geldverstrekker namelijk andere regels voor de financierbaarheid van meerwerk. Dat betekent dat je niet per definitie alle kosten kunt meefinancieren, maar dat je wellicht eigen geld moet gebruiken om meerwerk te bekostigen.

Richtlijnen financiering per bank verschillend

Laten we beginnen bij het begin. Om de hoogte van de hypotheek te bepalen, gaat de geldverstrekker uit van de waarde van de woning. Als een verbouwing waarde vermeerderend is, mag je meer lenen voor de woning (met een maximum van 103% van de woningwaarde in 2015). Je moet dit op basis van je inkomen natuurlijk wel kunnen betalen.

Voor meerwerk hanteren geldverstrekkers echter hun eigen richtlijnen, soms onafhankelijk van de hoogte van de waardevermeerdering. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat de door jou gewenste aanpassingen voor de volle 100% kunnen worden meegefinancierd. Dat kan slechts bij enkele geldverstrekkers. Ook wordt er wel eens een maximumpercentage aangehouden, bijvoorbeeld van 25%. Soms geldt dat je volumevergrotend meerwerk volledig mag meefinancieren (denk aan een dakkapel of uitbouw), maar dat voor overig meerwerk, zoals het verleggen van leidingen of een niet-standaardkeuken, wel weer een maximumpercentage geldt. In deze laatste gevallen kun je niet alles meefinancieren en heb je eigen geld nodig om de kosten van meerwerk te betalen. En die kunnen al snel oplopen van honderden tot duizenden euro's. Zeker iets om rekening mee te houden!

Let op: laat je de standaardkeuken uit de nieuwbouwwoning slopen en daarna een andere keuken plaatsen? Dan gebeurt dat niet vanuit de bouw en is het geen meerwerk, maar een verbouwing.

Voorwaarden vergelijken loont

Kortom: hoe meer je kunt meefinancieren, hoe minder eigen geld je nodig hebt. Let bij je keuze voor een hypotheek dus niet alleen op een lage rente, maar ook op de voorwaarden voor het meefinancieren van meerwerk. Zeker bij een nieuwbouwwoning kan dit kan veel geld schelen. Maak, voordat je de hypotheekaanvraag doet, in ieder geval een raming van de te verwachten kosten en bespreek dit met je hypotheekadviseur. Dan weet je of je jouw kunt waarmaken!