< Vorige Column index Volgende >

Column: Waarop moet je letten bij het lezen van een bouwtekening?

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 31-10-2017

Waarop moet je letten bij het lezen van een bouwtekening?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, moet deze vaak nog gebouwd worden. Het is dan lastig om je een voorstelling te maken van hoe jouw toekomstige stulpje eruit komt te zien. Dankzij een realistische bouwtekening kun je toch een goed beeld krijgen van het totaalplaatje. Maar dan moet je wel weten hoe zo'n bouwtekening in elkaar steekt. Waar let je bijvoorbeeld allemaal op in zo'n tekening? In dit artikel benoemen we 5 aandachtspunten.

 1. Er zijn verschillende soorten bouwtekeningen

Een bouwtekening is een technische tekening van een gebouw. Krijg jij er een onder ogen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten bouwtekeningen bestaan. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.


 • De plattegrond
  De plattegrond is voor jou waarschijnlijk de belangrijkste bouwtekening. Op deze horizontale doorsnede zie je namelijk hoe het huis is ingedeeld en hoe groot alle kamers zijn. Ook staat weergegeven waar de stopcontacten, verlichtingspunten, rook- en ventilatiekanalen en de verwarmingselementen geplaatst worden.

 • De situatietekening
  Een situatietekening is een tekening van de woning en het bijbehorende perceel. Hierop zie je hoe groot het perceel is en welke andere gebouwen je erop terug kunt vinden. Op deze tekening staan parkeerplaatsen, speeltuintjes en wegen. Ook als deze nog aangelegd moeten worden.

 • De geveltekening
  De naam 'Geveltekening' zegt het al: op deze tekening zie je de voor-, achter- en eventueel zijgevels. Je krijgt dus een beeld van hoe de woning er van de buitenkant uit komt te zien. Ook staat aangegeven waar de gevelopeningen, zoals ramen en deuren, zitten en wat de draairichting daarvan is. Het laatste herken je op de tekening aan de uitsparingen met dwarsstreepjes of cirkels.

 • De doorsnedetekening
  Waar de plattegrond een horizontale doorsnede van het gebouw is, is een doorsnedetekening juist een verticale doorsnede. Deze tekening geeft een duidelijk overzicht van trappen, openingen in de muren, niveauverschillen en de hoogtes van kamers.

 • de installatietekening
  Een installatietekening laat door middel van symbolen zien waar de aansluitpunten van bijvoorbeeld de riolering, elektra, water en brandveiligheidsvoorzieningen zich bevinden.

2. Lees de technische omschrijving goed door

Naast een bouwtekening, ontvang je altijd een technische omschrijving. Deze is bedoeld om de bouwtekening te verduidelijken en beschrijft alle technische aspecten van het huis. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over de fundering en riolering, een omschrijving van ruimtes, welke materialen er worden gebruikt en voorwaarden van de aannemer. Ook kun je in de omschrijving vastleggen hoe je wilt dat de woning wordt opgeleverd en of je nog meer- of minderwerk, zoals een luxere badkamer of mooiere keuken, uit wil laten voeren.

4. Let op deze belangrijke details

Bij het bestuderen van de bouwtekening moet je op een aantal zaken letten. De ligging en grootte van het huis en de verschillende kamers spreekt waarschijnlijk voor zich. Maar check ook even hoe de woning ligt ten opzichte van de zon. Het noorden staat niet voor niets aangegeven. Daarnaast is het goed om te weten hoe het daglicht naar binnen valt. Let dus goed op de grootte en plaatsing van ramen en deuren. En vergeet tot slot niet te kijken of de woning voldoet aan alle milieueisen. Zo weet je zeker dat jouw woning lekker energiezuinig is!

3. De maten van een bouwtekening

Om een bouwtekening goed te kunnen lezen, is ook de schaalaanduiding van belang. Hiermee kan bijvoorbeeld je inschatten of je meubels in het huis passen. De meest gebruikelijke schaal voor plattegronden, doorsneden en geveltekeningen is 1:50 of 1:100. Hoe kleiner de schaal, hoe gedetailleerder de bouwtekening. Ook goed om te weten: de maten op de tekening worden verder allemaal in millimeters weergegeven.

5. Kijk kritisch
Ziezo. Je weet nu waar je op moet letten bij de bouwtekening en technische omschrijving. Het is belangrijk dat je ze beide uitvoerig naloopt en eventueel wijzigingen aanbrengt. Zo voorkom je discussie tijdens het bouwproces en heb je iets om op terug te vallen als er later gebreken blijken te zijn. Bovendien kan een klein foutje in de bouwtekening of omschrijving grote gevolgen hebben. Je moet er toch niet aan denken dat er staat aangegeven dat de hoogte van een verdieping 1 meter 40 is, terwijl dat 2 meter 40 had moeten zijn? Het is een extreem voorbeeld, maar het kan gebeuren.

Wil jij je nog wat beter verdiepen in het kopen van een nieuwbouwwoning? In het gratis e-book 'Nieuwbouw kopen' staat meer informatie verzameld.