< Vorige Column index Volgende >

Column: “In 2015 wil iedereen een energiezuinige woning.”

Auteur: Arjan Veelers
Datum: 07-01-2010

“Waarom niet nu?” hoor ik u zeggen. Dat antwoord is eenvoudig. Deels onwetendheid en deels komt dit doordat het u, de consument, nu nog niet raakt in uw portemonnee. Helaas kijken de meeste mensen niet verder dan de dag van morgen. Maar de werkelijkheid is dat 2015 dichterbij is dan het lijkt. Waarom 2015? Los van de abstractie van dit jaartal, zullen we over een aantal jaren waarschijnlijk maandelijks meer betalen voor onze energielasten dan voor de huur of hypotheek. Wanneer huizenzoekers zich hiervan bewust zijn, zullen zij meer rekening gaan houden met de energiezuinigheid van hun “nieuwe” huis.

Isoleren, waarom wachten. Uiteraard maken de energiezuinige maatregelen de bouw van huizen duurder, maar binnen afzienbare termijn zullen deze investeringen (en geen kosten) sneller zijn terugverdiend. Voor de bestaande woningvoorraad zal dit betekenen dat Nederland binnen enkele jaren massaal aan het isoleren gaat. Ongeïsoleerde woningen zullen mijn inziens in de toekomst minder courant worden. Met de stijgende materiaalkosten kan ik iedereen aanbevelen om dus nu al maatregelen te nemen. Een oplettende Burger heeft dit al uit de woorden van minster Bos kunnen opmaken. Zo opperde de minister dat woningen met label F en G niet meer verkocht mogen worden, alvorens ze door energiezuinige maatregelen een beter label verdienen.

MilieuTAX. Mijn verwachting is dat we een “MilieuTax” gaan krijgen. Een (extra) belastingheffing gekoppeld aan de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Dat betekent niet dat iedereen automatisch meer moet gaan betalen. Een voorbeeld. 2 huiseigenaren hebben beiden een jaren-30 woning in dezelfde straat. Ze betalen beiden € 250,- OZB per jaar. Het huis van bewoner 1 is in bijna 80 jaar nooit geïsoleerd of gemoderniseerd en dat van bewoner 2 wel. Bewoner 1 heeft energielabel E en bewoner 2 heeft energielabel A. Hierdoor zal bewoner 1 bijvoorbeeld 2,5 keer € 250,- moeten betalen en bewoner 2 zal 0,75 keer € 250,- betalen. In dit voorbeeld is bewoner 2 met de nieuwe maatregel dus goedkoper uit dan in het huidige systeem.

Nederland vindt energiezuinigheid belangrijk. Op de site www.nieuwbouw-nederland.nl is onlangs een Poll gehouden onder de bezoekers. Hieruit is naar voren gekomen dat meer dan 80% het belangrijk tot heel belangrijk vindt dat een nieuw huis energiezuinig is. Feit blijft dat deze woning wel op de juiste plek moet staan en moeten voldoen aan de woonwensen van de consument. Daarover de volgende keer meer en nu allemaal naar de bouwmarkt of opzoek naar een nieuwbouwwoning!Over Arjan Veelers

Meer columns van Arjan Veelers:

13-12-2010
Duurzaamheid met een hoger doel.