Column index Volgende >

Column: In de toekomst zullen we heel anders gaan bouwen

Auteur: Rudolf Das
Datum: 24-10-2009

Waarom anders? Eenvoudig om een aantal fouten in de ruimtelijke ordening af te schaffen. Welke fouten? Het zijn er veel, maar laat ik er een paar opnoemen:

A: In de nieuwbouw (VINEX) locaties bouwen we grondgebonden woningen met tuinen. Hieronder bouwen we met een kleine dichtheid, van ongeveer dertig woningen per Hectare, ons dichtbevolkte land vol met een niet natuurlijke, verstenigde grond. Immers, rond en langs alle woningen komen wegen, fietspaden en stoepen. Onder deze wegen moet een omvangrijk stelsel van leidingen en kabels worden aangelegd.

B: Middelhoge flats (4 tot 6 lagen hoog) kunnen de dichtheid bijna verdubbelen, maar bieden kleine balkons als maximale buitenruimte. Ook parkeren we nog steeds op straat.

Welke vernieuwingen, grote verbeteringen zelfs, kan ik U gaan voorstellen? HEUVELBOUW, appartementen die, schuin boven elkaar geplaatst, grote tuin/terrassen mee onhoog nemen…

Plaatsen we dergelijke pyramide-vormige gebouwen, ver uit elkaar op een wat heuvelachtig terrein met veel water en maar enkele wegen, die doodlopen in de parkeergarages onderin de gebouwen, dan kunnen we 70 woningen per hectare halen. Maar nu in een prachtig stuk OPENBARE NATUUR!

Om een snel voorbeeld te geven, hierbij twee tekeningen, zoals mijn tweelingbroer Robbert en ik al jaren maken. Op de zwart-wit tekening staan 60 woningen met tuin. Met de bruine cirkel, het grondoppervlak van een heuvelgebouw met eveneens 60 woningen, is te zien hoeveel natuur we toevoegen.

Het voorbeeld op de gekleurde tekening heeft woningen van ongeveer 100 m2 woonoppervlak, met ongeveer 70 m2 terrastuinen. De parkeergarage (de gehele begane grond onder het tapse gebouw) bevat ruim 100 auto's.

De verdere details, de andere voordelen, graag in een volgende aflevering van Uw columnist,

 

Rudolf Das.