< Vorige Column index Volgende >

Column: Nieuwbouw kopen? Dit zijn de 5 meest gestelde vragen

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 25-10-2018

Nieuwbouw kopen? Dit zijn de 5 meest gestelde vragen

Heb jij je zinnen gezet op een nieuwbouwhuis? Dan krijg je met andere termen te maken, dan bij bestaande bouw. Dat kan de nodige vragen oproepen. Want wat betekenen de verschillende rentes waar je mee te maken krijgt? Hoe werkt het passeren van de grond? En wat zijn opschortende voorwaarden? Knab beantwoordt 5 veelgestelde vragen over een nieuwbouwwoning.

1. Met welke rentes krijg je te maken bij nieuwbouw en wat betekenen ze?

Bij nieuwbouw krijg je met meer vormen van rente te maken dan enkel de rente die je betaalt over je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan:

- Bouw- en grondrente: de rente die de aannemer aan jou doorberekend als als hij al kosten heeft gemaakt met de bouw voordat jij een hypotheek had. Vaak zit dit bedrag bij de grondprijs in en anders kun je het meefinancieren in je hypotheek.

- Depotrente: de geldverstrekker stort het hypotheekbedrag in een bouwdepot. Hieruit worden de rekeningen van de aannemer betaald. Over dit geld ontvang je rente: de depotrente.

- Renteverlies tijdens de bouw: De bouwer van je nieuwbouwhuis stuurt jou facturen voor de bouw, die jij uit je bouwdepot betaalt. Hierdoor wordt het bedrag in dit depot steeds minder en ontvang jij minder depotrente. De rente die je betaalt over je hypotheek blijft echter gelijk. Naarmate de bouw vordert, nemen je hypotheeklasten dus toe. Dit noem je renteverlies tijdens de bouw.

2. Wat is meerwerk?

Een nieuwbouwwoning kan op twee manieren worden opgeleverd: casco of met standaard voorzieningen. In beide gevallen kan het zijn dat jij iets net even anders wilt. Een modernere keuken bijvoorbeeld, of een grotere badkamer. Of simpelweg wat stopcontacten erbij. Dit noemt men meerwerk en je kunt de kosten hiervoor meefinancieren in je hypotheek.

3. Wat zijn opschortende voorwaarden?

Dit zijn voorwaarden die de aannemer opneemt in de koop-/aanneemovereenkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een percentage huizen dat verkocht moet zijn voordat de bouw begint. Of de gebruikelijke ontbindende voorwaarden voor jou als koper, zoals voorbehoud van financiering. Wordt er door een van de partijen niet aan deze voorwaarden voldaan? Dan gaat de koop niet door.

4. Hoe werkt het passeren van de grond?

Ga je passeren? Dat doe je bij de notaris, door de leverings- en hypotheekakte te tekenen. Dit doe je altijd, of je nu nieuwbouw of bestaande bouw koopt. Het verschil is echter dat je bij een nieuwbouwhuis alleen de grond passeert. Op de woning moet je immers nog een tijdje wachten. Koop je nieuwbouw, dan duurt het dus nog even voordat je de sleutels van jouw kersverse huisje in handen hebt.

5. Vanaf wanneer ga je voor een nieuwbouwhuis betalen?

Dit is afhankelijk van de datum waarop je gaat passeren bij de notaris. Vanaf dat moment heb je een hypotheek op je naam en ga je rente en aflossing betalen. Zoals we eerder al zeiden, moet de woning op dat moment nog gebouwd worden en kun je daar nog niet verblijven. De kans is dus groot dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten.

Tot zover de 5 vragen die de hypotheekadviseurs van Knab vaak horen. Heb jij nou nog meer brandende vragen over nieuwbouw? Geen probleem! In dit gratis e-book 'Nieuwbouw kopen' vind je alle informatie die je moet weten. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid jouw nieuwbouwhuis koopt.