< Vorige Column index Volgende >

Column: Kun je een tuin meefinancieren in de hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 24-06-2016

Kun je een tuin meefinancieren in de hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je het huis vaak helemaal naar jouw smaak kunt inrichten. Denk hierbij niet alleen aan de binnenkant van de woning: als er een tuin bij het huis hoort, kun je ook buiten jouw ideale plekje creëren. Nieuwbouw wordt echter vaak met een kale tuin opgeleverd. Je zult de aanleg hiervan dus zelf moeten regelen, waaronder de financiering. Maar hoe betaal je een nieuwbouwtuin eigenlijk? In dit artikel leg ik de mogelijkheden voor het meefinancieren van een tuin in een nieuwbouwhypotheek uit.

Meefinancieren tuin in de hypotheek

Een tuin wordt gezien als onroerend goed, net zoals de woning. Het gaat er namelijk om wie de eigenaar is van de grond waarop de tuin komt. Je kunt daarom in principe de aanleg van de tuin bekostigen met de hypotheek, als de geldverstrekker jouw aanvraag goedkeurt. Het aanleggen van een tuin is onderdeel van de aanschaf en verbetering van een huis. Een bijkomend voordeel is dus dat je de hypotheekrente kunt aftrekken. Zaken als bestrating, verlichting en arbeidsloon kun je meefinancieren, maar verplaatsbaar meubilair voor in de tuin niet.

Nieuwbouwhypotheek: hoe werkt het?

Laten we eerst even kijken hoe een nieuwbouwhypotheek in z'n werk gaat. Je sluit voor 100% van de marktwaarde een hypotheek af. Die marktwaarde is inclusief de grondprijs, stichtingskosten en meerwerk. Je legt in een bouwplan voor alle werkzaamheden de kosten vast voor al het meerwerk, waaronder de tuin.

Meerwerk meefinancieren

Als je een tuin voor een nieuwbouwhuis wilt meefinancieren in de hypotheek, valt dit dus onder meerwerk. Hoeveel geld je precies voor meerwerk in de hypotheek mag meefinancieren, is afhankelijk van de geldverstrekker. Elke verstrekker hanteert hiervoor een eigen maximum percentage van de koopsom. Pak je het groots uit en laat je een luxe badkamer en keuken bouwen? Let er dan op dat je wellicht meer eigen geld moet inbrengen voor de tuin als alle kosten hoger ligger dan het maximum.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Neem je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Houd dan wel rekening met de kostengrens van NHG. De huidige grens ligt op € 245.000, inclusief het bouwdepot en alle bijkomende kosten. Voor de bijkomende kosten rekent NHG standaard met 6% van dit bedrag. De kosten voor de aankoop en bouw van de woning, inclusief aanleg tuin, mogen bij NHG dus hooguit € 231.132 bedragen. In 2016 geldt een maximale hypotheek van 102% van de maximale koopsom. Bij NHG is je maximale hypotheek dus 102% x € 231.132 = € 235.754. Ga je voor energiebesparende maatregelen? Dan ligt de maximale hypotheek op 106%.

Nieuwbouwhypotheek: uitbetaling

Bij een nieuwbouwhypotheek krijg je te maken een bouwdepot. Het zit dat precies? Je betaalt na het afsluiten van de hypotheek eerst de grond waarop de woning gebouwd zal worden. Is de bouw bij de koop al begonnen en zijn er dus al bouwtermijnen afgelopen? Dan betaal je deze ook direct. Het bedrag dat overblijft komt vervolgens in een aparte lening: het bouwdepot. Uit dit depot betaal je de bouw van de woning, zoals de badkamer, keuken en - last but not least - de tuin. Wat een bouwdepot precies inhoudt en wat je eruit mag betalen, lees je in een column die ik schreef. Maar handig om te weten is dat je over het bedrag dat in je bouwdepot zit gewoon ook je rente ontvangt. Het percentage verschilt wel per bankt, dus het is handig om dit rentepercentage goed uit te zoeken in de voorwaarden van de hypotheekaanbieder. Het gaat immers om grote bedragen. Via deze tool kunnen gemakkelijk de bouwdepot voorwaarden tussen verschillende verstrekkers bekeken worden.