< Vorige Column index Volgende >

Column: 4 redenen om voor nieuwbouw te kiezen

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 28-09-2015

4 redenen om voor nieuwbouw te kiezen

Als je op zoek bent naar een koopwoning, twijfel je misschien nog tussen nieuwbouw en een bestaande woning. Zeg nou zelf: wie van een bouwtekening een huis koopt, heeft lef én een beeldende fantasie nodig! Je moet je toch maar mooi kunnen voorstellen hoe die woning straks echt wordt. Geduld is ook wel een handige eigenschap, want vaak moet je lang wachten totdat je jouw gloednieuwe paleisje kunt betreden. Mocht je er nog niet uit zijn en er toch ineens een leuke bestaande woning op je pad komen, dan kan het kwartje zomaar de andere kant op vallen. Toch heeft nieuwbouw kopen ontzettend veel voordelen, waar jij je als woningzoekende misschien nog niet van bewust bent. Zo is een nieuwbouwwoning:

1. Van alle moderne gemakken voorzien

2. Voordelig

3. Helemaal zoals jij het wilt

4. Opgroeiende kids in de buurt

De inspraak in de indeling van de woning noemde ik in de vorige column al kort als een groot voordeel van een nieuwbouwwoning. In deze column ga ik dieper in op dit voordeel en enkele andere voordelen voor jou als nieuwbouwkoper. Lees je mee?

1. Van alle moderne gemakken voorzien

Open deur of niet: het is gewoon prettig om in een huis te wonen waar alles spiksplinternieuw is. Ook als je van oud en karakteristiek houdt vind je lekkages, knellende ramen en scheuren in de muur vast wat minder charmant. Niet alleen zo'n hypermoderne keuken en badkamer zijn fijn, maar alles in je woning voldoet ook aan strenge milieu- en veiligheidsnormen. Geen zorgen over brandveiligheid van de elektra dus en voor loden waterleidingen hoef je ook niet bang te zijn. Daarnaast is je woning top geïsoleerd. Zeg maar dag tegen geluidsoverlast en hoge energierekeningen.

2. Voordelig

Wie de ontwikkelingen op de huizen- en hypothekenmarkt een beetje volgt, weet vast dat je tegenwoordig flink wat eigen geld moet inleggen om een huis te kopen. Niet iedereen weet dat je voor nieuwbouw minder spaargeld nodig hebt. Omdat je nieuwbouw vrij op naam koopt (v.o.n.) heb je minder bijkomende kosten dan als je een bestaande woning zou kopen. Juist nu de hypotheekregels steeds strenger worden is dat extra prettig. Dit jaar mag je hypotheek namelijk nog maar 103% van de woningwaarde bedragen en in 2016 zelfs nog maar 102%. Koop je een bestaande woning? Dan ben je het extra geld dat je bovenop de koopsom mag lenen al kwijt aan overdrachtsbelasting. Alle overige kosten die je nog maakt -denk aan de hypotheekadviseur, notaris en makelaar- moeten uit jouw eigen spaarpotje komen.

Maar dat is niet de enige reden waarom een nieuwbouwwoning voordelig is. Zoals ik al zei, is een nieuwbouwwoning zeer energiezuinig. Scheelt je zó honderden euro's per jaar aan stookkosten! Daarnaast hoef je de eerste tijd geen geld uit te trekken voor groot onderhoud. Denk daarbij niet alleen aan de nieuwe keuken of de kozijnen verven, maar vooral aan de onaangename verrassingen waar je bij bestaande woningen nogal eens tegenaan kunt lopen (zoals houtrot, een lek dak of vochtproblemen). Mochten er onverhoopt nog problemen de kop opsteken na oplevering, dan kun je altijd bekijken of de aannemer hiervoor aansprakelijk te stellen is.

3. Helemaal zoals jij het wilt

Wie zich al aan het oriënteren is op nieuwbouwwoningen, weet dat de keuze voor die extra dakkapel, garage of de luxe variant van de keuken helemaal aan jou is. Soms is het zelfs mogelijk om je woning te laten vergroten met een uitbouw, of de indeling helemaal om te gooien precies zoals jij dat voor ogen hebt. Heb jij je weleens geërgerd dat je stopcontacten tekort kwam of dat de lichtknop op een onhandige plek zit? Ook daar heb je invloed op als je een nieuwbouwwoning koopt. Daarnaast hoef je ook niet meteen de vijver vol te storten of grote bomen om te zagen, want ook de tuin kun je nog helemaal aanplanten en indelen precies zoals jij dat wilt.

4. Opgroeiende kids

Koop je een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk? Dan is de kans groot dat er veel mensen van jullie leeftijd en levensfase om jullie heen komen wonen. Voor opgroeiende kinderen is het ideaal om allerlei vriendjes en vriendinnetjes in de buurt te hebben. Iets waar je misschien nog helemaal niet bij stil had gestaan maar waar veel nieuwbouwbewoners vaak enthousiast over zijn. Meestal komt het dan ook wel goed met de speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren, zoals een speeltuintje, trapveld of basketbalkooi. De ideale woonomgeving dus!

Interesse in een nieuwbouwwoning? Er zijn veel nieuwbouwprojecten bij jou in de buurt.