< Vorige Column index Volgende >

Column: CPO van alle tijden

Auteur: Dr. Fred C. Sanders
Datum: 20-06-2017

CPO van alle tijden

Hier in de Zaanstreek kenden we het fenomeen 'paden' zijpaden haaks op de Zaan waar bewoners in de 19e eeuw zelfregie hadden. Daar woonden de arbeiders die in soort commune verband wilden wonen. De gemeente had een 'pad-verordening' dat bepaalde paden het recht hadden eigen regels op te stellen.

Niet de veldwachter maar de bewoners zelf hielden daar toezicht op. Ze bouwden samen hun huizen, hadden een volkstuin en zorgen voor elkaar. Je werd er niet zomaar toegelaten. Na paar keer buurten en keukentafel gesprekken werd over je besloten of er plaats was. De paden liepen uit op het open veenweideveld. Dus er kon als er geen huisje leeg stond best nog eentje worden bijgebouwd.

De Zaanstreek was daar natuurlijk niet uniek in. Zeeland en Friesland hadden de herenboeren. Op het erf woonden de arbeiders onder elkaar in een soort eigen gemeenschap. Zo kende Drente zijn plaggenhutten en kennen we tot vandaag de dag woonwagenkamp en caravanparken. Zo heeft iedereen zijn eigen vrijstaat. Mensen hebben altijd behoefte gehad om een vertrouwde groep om zich heen te hebben.

Vandaag de dag is niet anders. We zijn actief in de tennisvereniging, het buurthuis of hebben en familie WhatsApp groep. De sociale media helpt ons om in allerlei nieuwe vormen van communities te stappen. De community rondom de woning, in de straat of op de verdieping, zie je nu minder. Toch zijn er nog steeds mensen die juist daar behoefte aan hebben. Omdat ze onder gelijkgestemden willen wonen. Omdat het veilig voelt als je goed met je buren omgaat. Die mensen hebben iets meer met CPO dan anderen.

Maar samen je eigen huis bouwen, samen zonnepanelen kopen dat is nog wel een stap extra natuurlijk. Circa 1 à 3% van ons mensen neemt uit zichzelf initiatief zegt de transitietheorie. Dat lijkt weinig naar op 17 miljoen mensen zijn dat er altijd nog 350.000, in elke gemeente 1.000 denk ik dan. Die willen meer en zo krijgt CPO kans. We kunnen het innovatie noemen en maatschappelijke ontwikkeling. Feitelijk zijn mensen die met elkaar willen wonen er altijd geweest.

Fijn dat ze ook in deze tijd daar ruimte voor krijgen.

Fred Sanders fredsanders.cpo@gmail.comOver Dr. Fred C. Sanders

Meer columns van Dr. Fred C. Sanders:

02-03-2017
CPO initiatieven dankzij koplopers

19-01-2017
CPO juist voor starters