< Vorige Column index Volgende >

Column: Wat zijn bouw- en grondrentekosten precies?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 09-07-2018

Wat zijn bouw- en grondrentekosten precies?

Wanneer jij een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je met allerlei dingen te maken die bij bestaande bouw niet gelden. Bouw- en grondrentekosten bijvoorbeeld. Wat houden die eigenlijk in en wat betekent het voor jou als koper?

Bouw- en grondrente: wat zijn dit voor kosten?

Voordat jij de sleutel van je nieuwe huis krijgt, heeft de aannemer natuurlijk al kosten gemaakt voor de aankoop van de grond en de bouw. Dit noemen we voorfinanciering. Aangezien de aannemer deze kosten als het ware aan jou 'voorschiet', vraagt hij rente over dit bedrag. Dit heet bouw- en grondrente.

Aftrekbaar of niet?

Aangezien hypotheekrente aftrekbaar is, zou het logisch zijn als de bouw- en grondrente dat ook was. Helaas kun je deze rente - totdat je de koopovereenkomst tekent - niet aftrekken van je belastbaar inkomen. De bouw- en grondrentekosten maken deel uit van de stichtingskosten en vallen dus onder de koopsom zodra je getekend hebt.

Teken je de koopovereenkomst echter voordat alle bouw- en grondrentekosten zijn gemaakt? Dan zijn rentekosten tot de oplevering wel aftrekbaar maar niet waardevermeerderend. Je moet deze kosten dus uit eigen zak betalen. Na de oplevering worden de bouw- en grondrentekosten vervangen door de hypotheekrente en deze is 30 jaar lang aftrekbaar.

Na het passeren bij de notaris

Heb jij getekend bij de notaris, dan is de grond officieel van jou. Vanaf dat moment kan de aannemer geen grondrente meer rekenen (ervan uitgaande dat jij je rente op tijd hebt betaald). Is de bouw op dit moment nog niet voltooid? Dan krijg je te maken met dubbele woonlasten, bijvoorbeeld wanneer je een woning huurt totdat je nieuwe huis klaar is. In ons gratis e-book 'Nieuwbouw kopen' lees je hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Hierin lees je onder andere:

  • wat renteverlies is en hoe je dit in sommige gevallen kunt meefinancieren;
  • hoe je meerwerk kunt meefinancieren in de hypotheek;
  • tips om kosten te besparen tijdens de bouw van je woning.