< Vorige Column index Volgende >

Column: Een nieuwbouw hypotheek, hoe gaat dat in z'n werk?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 11-03-2019

Een nieuwbouw hypotheek, hoe gaat dat in z'n werk?

Je hebt besloten om een (andere) woning te kopen. Hierbij viel je oog op een nieuwbouwproject in de buurt en tot je grote geluk ben je ingeloot voor de woning van jouw keuze. Fijn! Dan wordt het tijd om de hypotheek te gaan regelen. Maar hoe werkt dat bij een nieuwbouwwoning? Je leest het hier.

Check of de hypotheek haalbaar is

Om kans te maken op een nieuwbouwwoning, zul je in veel gevallen een haalbaarheidscheck moeten doen. Hierbij checkt een hypotheekadviseur jouw financiële situatie waarna deze een verklaring afgeeft. Op basis hiervan kun jij de woning kopen. De hypotheekadviseur hoort dit kosteloos te doen.

De volgende stap: de hypotheek regelen

Je kan de hypotheek aanvragen, zodra je de koop- of aannemersovereenkomst hebt getekend. Eerder kan niet, omdat je de woning nodig hebt als onderpand voor de hypotheek. De hypotheekadviseur brengt je financiële situatie in kaart en vraagt vervolgens een hypotheekofferte aan bij een hypotheekaanbieder.

Zodra je deze offerte krijgt is deze beperkt geldig. Zodra vervolgens de bouw van je woning - of de hele wijk - van start gaat, teken je bij de notaris de officiële hypotheekakte en staat de hypotheek daadwerkelijk op je naam.

Daadwerkelijk betalen voor je nieuwbouwwoning

Je gaat betalen zodra je de hypotheekakte hebt getekend. Met jouw handtekening betaal je de grond waarop je woning wordt gebouwd. De rest van het hypotheekbedrag wordt in een bouwdepot gegoten. Tijdens de bouw ontvang je regelmatig facturen van het bouwbedrijf die je uit dit bouwdepot kan betalen.

Uiteraard betaal je hypotheekrente, echter ontvang je ook rente over het bedrag in je bouwdepot. Deze twee rentes komen overeen, waardoor ze door de hypotheekverstrekker tegen elkaar weggestreept worden. Hoe verder de bouw vordert, hoe leger je bouwdepot raakt. Daardoor wordt de woning steeds "duurder", omdat je steeds meer rente gaat betalen. Uiteindelijk betaal je gewoon de volle pond voor je huis.

Wat kun je meefinancieren en wat niet?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je vaak met extra kosten te maken. Een deel hiervan kun je meefinancieren via je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het meerwerk, zoals een badkamer, een aanbouw of een rits extra stopcontacten. Vaak mag je tot maximaal 25% van de koopsom als meerwerk meefinancieren. De woningwaarde wordt hierdoor ook direct verhoogd.

Wat je weer niet kan meefinancieren zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. De kosten van de hypotheekadviseur en de notaris bijvoorbeeld. In sommige gevallen kun je dit wel deels aftrekken van de belasting.

Laat je goed adviseren

Er komt dus nog best wat kijken bij een nieuwbouw hypotheek. Zorg daarom dat je goed geadviseerd wordt over de mogelijkheden. Bij Knab kun je nu gratis en vrijblijvend een belafspraak maken met een van de hypotheekadviseurs om je opties te bespreken. Dan weet je direct waar je aan toe bent.