< Vorige Column index Volgende >

Column: Meer wooncomfort met minder lasten

Auteur: Bas Wieringa
Datum: 02-07-2012

De woning koper heeft vanaf nu altijd gelijk!

Woningen in overvloed, kopers nog weinig. Dat betekent grote invloed en keuze voor de woonconsument. Waarom wachten tot je een woning vindt die aan al je eisen voldoet?
Stel zelf je eisen pakket samen en vergelijk de aanbieders in een persoonlijk gesprek. Vraag jezelf af of de woning alleen de komende 5 jaar aan je wensen moet voldoen of dat het ook van belang is dat de woning in de jaren daarna makkelijk kan worden aangepast aan jou wensen en de technieken van straks.
Wensen van nu zijn bijvoorbeeld zuinige UBS-laders in wandcontactdozen in elke kamer of verlichting met bewegingsmelders op de hal, de overloop, de zolder, de berging en/of de tuin.
In je lijst met eisen komt misschien ook voor dat je het huis in een bepaalde ‘scene’ kan zetten. Voorbeelden hiervan zijn:
a. Paniek-brand stand: alle verlichting aan,
b. Paniek inbraak stand: alle verlichting aan in verkeersruimten, woonkamer en keuken,
c. afwezig-slaapstand; alle verlichting en een groot deel van de stopcontacten spanningsvrij of
d. scenes in de eet-woonkamer; eten, lezen of tv kijken, hierbij worden dimmers in vooraf ingestelde waarden gezet.

De koper is de baas! Heb je er aan gedacht om Total Cost of Ownership in kaart te brengen van je nieuwe woning? Energie en onderhoudslasten ook in beeld brengen geeft soms een heel ander plaatje. Hoe blijf je op de hoogte van ongemerkt onnodig energie verbruik of een slecht werkende koelkast / vriezer / airco / boiler? Het zijn maar een paar onderwerpen die je mee kunt nemen in de selectie voor een nieuw huis. Zolang het maar aansluit aan jou behoefte. Nu is het tijd voor een prachtige nieuwbouwwoning. Aarzel niet maar kies voor NIEUW en onderhoud vriendelijk!