< Vorige Column index Volgende >

Column: Duurzaamheid met een hoger doel.

Auteur: Arjan Veelers
Datum: 13-12-2010

Verbeter de wereld en begin bij jezelf! De maatschappij, dat ben jij! Allemaal mooie kreten die kort en duidelijk verwoorden dat iedere inwoner van Nederland zijn of haar eigen steentje kan en moet bijdragen. De bijdrage waarover ik het heb, is die voor het milieu. Volgens criticasters is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, die goede bedoelingen om huizen energiezuiniger te maken. Maar het is misschien wel diezelfde druppel die de emmer (uiteindelijk) doet overlopen. We moeten immers bij onszelf beginnen en onze eigen individuele verantwoordelijkheid nemen. Maar waarom?

De energieprijzen zullen binnen enkele jaren gaan stijgen waardoor onze gas- en elektriciteitsrekening maandelijks hoger zal zijn dan onze maandelijkse hypotheek- of huurlasten. Helaas is dit voor de meeste Nederlanders nu nog geen reden om maatregelen te nemen. “Eerst zien, dan geloven”, is het motto. Maar er is een hoger doel om zelfvoorzienend te willen zijn in onze energiebehoefte. Inderdaad, een nog hoger doel dan het milieu (lees: jouw portemonnee).

Wij zijn inmiddels door de nieuwe ontwikkelingen in staat om een “nul-woning” oftewel een energieneutrale woning te bouwen. Dit is een huis dat dus geen gas of elektriciteit nodig heeft via een externe bron, maar zelf energie produceert om luxueus te kunnen wonen. Sterker nog, we kunnen de huizen inmiddels zo bouwen en voorzien van energieopwekkende voorzieningen, dat het huis een overcapaciteit levert. Een PLUS-Woning zeg maar. De overcapaciteit stelt ons weer in staat om onze auto’s te kunnen laten rijden.

Welnu. Enkele geschiedenislessen op de basisschool leren ons dat er sinds de mensheid al oorlogen zijn. De eerste wereldoorlog is begonnen met de moord op Franz Ferdinand (niet die band) en de tweede wereldoorlog met de Duitse inval op Polen. De koude wereldoorlog was een ideologische clash van kapitalisme en communisme. Maar waarover gaat dan de oorlog in Afghanistan en de onenigheid tussen Rusland en Georgië? Inderdaad, gas en olie oftewel energie. Waarom besparen we ons niet twee eeuwen oorlogen, door mens, dier en bedrijf niet meer afhankelijk te laten zijn van onze ENERGY-DEALERS. Nu ben ik geen Ike Eisenhower of Julius Caesar, maar strategisch is er mijn inziens nog een voordeel aan onze individuele voorziening van energie. Wanneer de wereld niet meer afhankelijk is van grote energiecentrales en ondergrondse netwerken voor gas- en olietoevoer, is het bijna onmogelijk om een land of werelddeel plat te leggen. Einde oorlogen. Duurzaamheid met als inzet wereldvrede…..