< Vorige Column index Volgende >

Column: Geld lenen op verkeerde woningen is moeilijk

Auteur: Rudolf Das
Datum: 16-08-2010

Het ziet er naar uit dat de noodlottige gevolgen van de graaicultuur bij beurshandelaren en banken nu vooral de bouwindustrie in ons land treft. Waarom? Het valt niet te ontkennen dat de hele economische ineenstorting bij de huizenmarkt in de Verenigde Staten is begonnen.

Ook is het daarom te begrijpen dat de banken, met staatssteun op het nippertje gered, uiterst angstig zijn om in de bouw te investeren. Toekomstige waardevermindering van het beleende onroerend goed is het spookbeeld op korte termijn.

Maar ook de bouw zelf is schuldig. Door jarenlang zonder enige kijk op de toekomst te blijven ontwerpen en bouwen. Duizenden grondgebonden eengezinswoningen naast en bij elkaar in Vinex wijken. Zonder rekening te houden met veel belangrijke veranderingen in onze wooncultuur die razendsnel op ons af komen.

1. Kleinere gezinnen, veel meer scheidingen.
2. Veranderingen in milieu bewustzijn.
3. Nieuwe energie panorama’s
4. Veel meer auto’s, parkeernood.

Al deze facetten duiden op een totaal andere bouwvorm voor straks, namelijk vier tot zeshoog stapelen in geconcentreerde gebouwen van vijftig tot zeventig woningen, met inpandige parkeerkelder voor twee auto’s per woning. Centrale energie en water huishouding per gebouw.

Want binnen veertig jaar zijn alle auto’s elektrisch of hybride, en die moeten in één grote, centrale garage zowel stroom kunnen opnemen of afgeven aan het net. Slagen we er ook nog in om zowel sociale woningbouw als grote koopwoningen in hetzelfde gebouw samen te brengen, en durven een paar grote projectontwikkelaars dit nu aan, dan kan de bouw moeizaam uit het dal klimmen…….

Dit bedoel ik, drie gebouwen van 75 woningen in alle prijsklassen, met tuinterrassen en 500 auto’s in drie garages. Veel water en openbaar groen. Bouwkosten: 12 miljoen euro per stuk.
 

Rudolf Das.