< Vorige Column index Volgende >

Column: Alle nieuwe woningen zouden zelf hun energie moeten opwekken

Auteur: Bas Wieringa
Datum: 09-06-2013

Alle nieuwe woningen zouden zelf hun energie moeten opwekken

Hypotheekverstrekkers zouden slim bezig zijn als ze alle woningen waarop zij een hypotheekrecht hebben zouden uitrusten met zonnepanelen. Geen enkele investering is zo waardevast als investeren in zonne-energie systemen op vrije daken die mooi in de zon liggen.

U als koper zet uw energieprijs vast voor de levensduur van het systeem waarop gemiddeld 20 jaar opbrengstgarantie wordt gegeven. U weet dus op lange termijn waar u aan toe bent en houdt de gelden die u anders aan een (buitenlandse) energiemaatschappij betaalt in uw eigen zak.

Als u de discipline hebt om de opgewekte energie aan uzelf te verkopen en het ontvangen geld op een spaarrekening zet, dan behaalt u een rendement van 7 tot 8% op het door u geïnvesteerde vermogen.

Nog naast de voordelen voor het milieu, de fun van het deels 'autarctisch' zijn en de duurzame uitstraling van uw woning is het financiële voordeel over een termijn van ca. 10 tot 15 jaar ook een reden om uw nieuwe woning van zonne-panelen en een zonneboiler te voorzien.

Nieuwbouwwoningen kunnen, door integratie in het ontwerp van zonne-energie systemen, per saldo goedkoper worden gebouwd dan dat de systemen achteraf worden toegevoegd. Juiste maatvoering van het dak, de plaats van dakramen, schoorstenen, doorvoeren en dakkapellen zijn van groot belang om het dak zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten voor zon-energie-productie. Per saldo zal het dakvlak altijd te klein zijn voor de gewenste opgewekte hoeveelheid, zeker als we elektrisch gaan fietsen, scooteren of auto-rijden. De nieuwe manier van energie opwekken, dat bepalen we toch zelf!