< Vorige Column index Volgende >

Column: Bepaal zelf waar je een stopcontact wilt!

Auteur: Bas Wieringa
Datum: 01-02-2010

Als je een flink kapitaal uitgeeft aan een woning, dan wil je toch zelf bepalen waar je stopcontacten komen! Als je veiligheid en comfort wilt, dan ga je toch niet met losse snoeren voldoende aansluitpunten creëren! Er zijn veel eenvoudige mogelijkheden om een installatie flexibel en naar eigen smaak af te werken.

De ambachtelijke organisatie van de bouw is een gevolg van de gewenste uniciteit van bouwwerken. Iedereen leent van het gebouw waarin hij woont of werkt een stuk identiteit. We willen ons graag onderscheiden van de massa, daarom kleden wij ons uniek, kunnen we ons vervoermiddel samenstellen naar onze eigen wensen en selecteren wij bijvoorbeeld meubilair waarbij we ons ‘lekker voelen’.

Architecten en project ontwikkelaars bieden dan ook veel maatwerk voor de bouw- of bouwdelen die uitstraling bepalend zijn. Bij een gemiddeld bouw project zijn wel 40 partijen betrokken om de woning te ontwerpen en realiseren. Een industrieel proces ontbreekt. Het bestek vermeldt veel details maar tijdens de bouw wordt nog heel veel geïmproviseerd en in het werk verzonnen door de ambachtslieden. Als een opdrachtgever wijzigingen wil tijdens de uitvoering zijn die vaak niet mogelijk of zeer kostbaar.

In Tv-programma’s zien we steeds vaker dat slimme systemen tot energie besparing leiden. Een voorbeeld hiervan is bewegingsmelders voor de verlichting van: het toilet, de badkamer, de overloop, de gang en de berging. Hiermee voorkomt u dat de lampen onnodig blijven branden en gelijkertijd verhoogt uw veiligheid omdat de lamp automatisch aanschiet bij het betreden van de ruimte in het donker.

Is het niet vreemd dat een woning wordt geleverd met licht-schakel technologie uit de vorige eeuw, terwijl in de bouwmarkten draadloze schakel technieken worden aangeboden waarvoor je nog geen buis, draad, centraaldoos en schakelaar kunt kopen?

De woningkoper is de baas!! Laat dat de aannemers maar weten!! Zorg dat je krijgt wat je wilt!