< Vorige Column index Volgende >

Column: Meerwerk meefinancieren bij nieuwbouw, hoe gaat dat in z'n werk?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 17-06-2019

In principe wordt een nieuwbouwwoning casco opgeleverd. Wil jij het huis tijdens de bouw al meer personaliseren en afwijken van het bouwplan? Dat kan, door zogenoemd 'meerwerk' uit te laten voeren. Dit kun je meestal meefinancieren in je hypotheek. Hier lees je hoe dit werkt.

Voorbeelden van meerwerk Om je een idee te geven van wat meerwerk precies inhoudt, hebben we hier een paar voorbeelden.

  1. Je laat extra stopcontacten toevoegen in de keuken, zodat al je huishoudelijke apparaten een eigen stopcontact hebben.
  2. Je besluit de lichtpunten op zolder naar de nok te verplaatsen, in plaats van tegen de muur.
  3. Je wilt een uitbouw of een dakkapel toevoegen aan de woning.
  4. De woning heeft nog geen badkamer en je laat dit toevoegen tijdens de bouw.

Stel: de woning wordt opgeleverd mét badkamer en keuken, maar jij besluit dit ná de oplevering eruit te slopen. Dan gebeurt dit niet tijdens de bouw en valt het daardoor niet onder meerwerk. In dit geval is het een verbouwing.

De hypotheek voor je nieuwbouwwoning

Het aanvragen van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning werkt iets anders dan bij bestaande bouw. Je hypotheek zit namelijk iets anders in elkaar en bestaat uit de totale koopsom van de grond plus de woning. Bij het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst wordt direct uit jouw hypotheek de grond betaald plus eventuele bouwtermijnen die al voorbij zijn. Het resterende bedrag wordt in een bouwdepot gestort.

Sinds 2018 mag je maar 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. In dit bedrag moeten dus ook de extra kosten meegefinancierd worden die meerwerk met zich meebrengt. Uiteraard kun je ook zelf eigen geld inleggen.

Je meewerk meefinancieren in de hypotheek

Als je een nieuwbouwwoning koopt, staat de prijs vaak al van tevoren vast. Kies je vervolgens voor meerwerk, dan komen de kosten hiervan boven op de koopsom van je woning. Deze kosten kun je geheel of gedeeltelijk meefinancieren in je hypotheek.

Hypotheekaanbieders hanteren elk hun eigen voorwaarden voor het meefinancieren. Je kan er dus niet vanuit gaan dat je de kosten helemaal kan meenemen in je hypotheek, sommige aanbieders accepteren slechts een deel van de kosten. Hierdoor kan het gebeuren dat je eigen geld nodig hebt om het meerwerk te betalen.

De voorwaarden van hypotheekaanbieders
Zoals gezegd, hanteren hypotheekaanbieders hun eigen voorwaarden en richtlijnen voor het meefinancieren van meerwerk. Vaak is dit afhankelijk van de waardevermeerdering die het meerwerk met zich meebrengt. Sommige aanbieders laten je 100% van de bijkomende kosten meefinancieren, maar dat zijn er niet veel. De meesten hanteren een maximum, zoals 25% van de kosten.

Meer weten of het kopen van een nieuwbouwwoning?

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een reeds bestaande woning. Wil je meer weten over wat er op je pad komt bij het kopen van een nog niet bestaand huis? Download dan Knab's gratis e-book over nieuwbouw kopen . Hierin lees je:

● alles over de koop-/aanneemovereenkomst;

wat meerwerk is en hoe je het financiert;

● wat je doet als er gebreken zijn na de oplevering.