Column: Vastgoed is voor ‘Het Nieuwe Werken’ een afgeleide
Auteur: Frank Zwetsloot
Datum: 25-03-2011
Vastgoedpartijen zien ‘Het Nieuwe Werken’ als een manier voor bedrijven om te bezuinigen op de kosten van vastgoed. Ze overschatten hun rol omdat de veranderende behoefte aan vastgoed een afgeleide is van de behoefte van organisaties aan werkplekken. Deze behoefte wordt anders door de nieuwe manier van werken.
Het Nieuwe Werken zorgt voor een verandering van de wijze van managen die tot gevolg kan hebben dat er een andere behoefte aan vastgoed ontstaat. Bezuinigen op vastgoed mogen echter niet leidend worden in organisatieveranderingen. De kans is dan groot dat ze mislukken.
De kern van het Nieuwe Werken zit in de verandering van de wijze van management. Medewerkers worden meer zelf verantwoordelijk en krijgen daarvoor meer vertrouwen van hun management. Om dit te bereiken gaan managers op output sturen. Dit in plaats van aanwezigheidsplicht van medewerkers. De medewerkers krijgen concrete en meetbare opdrachten mee. Waar, wanneer en hoe de medewerker dit invult is zijn eigen verantwoordelijkheid. De medewerkers krijgen door deze verandering andere opdrachten mee en wordt er meer overgelaten aan hun eigen creativiteit.
Als de verandermanagers praten over ‘Het Nieuwe Werken’ komen er nauwelijks vastgoedaspecten naar voren. Voorbeelden zijn:
Slimmer, efficiënter en effectiever werken; nieuwe verwachtingen t.a.v. werken; nieuwe manieren van leidinggeven; minder hiërarchie; meer eigen verantwoordelijkheid; meer delegeren; meer overlaten aan eigen creativiteit en oplossingsgerichtheid.
Wat verandert er voor de Vastgoedwereld?
De behoefte aan meer flexibiliteit wordt alleen maar groter. De vastgoedwereld is niet gewend hier goed mee om te gaan. Beleggers richten zich nog steeds op de langjarige huurcontracten en weinig tot niet op de flexibele behoeften in de markt. Het gaat hierbij dan niet om de gebouwen maar om de gebruikers en de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de kantoren.
Nieuwe werken bied kansen voor vastgoed
Ondanks de ondergeschikte rol van vastgoed voor Het Nieuwe Werken liggen er wel voldoende kansen voor deze branche.
De grotere mate van flexibiliteit veroorzaakt andere behoeften aan werkplekken. De traditionele vaste werkplek wordt ingeruild voor meerdere werkplekken. Een thuis werkplek, een (flexibele) kantoorwerkplek en meerdere werkplekken onderweg (auto, wegrestaurant). Met name de behoefte aan flexibele werkplekken onderweg bieden kansen voor de vastgoedwereld.
Het belangrijkste is dat de vastgoedbranche haar ondergeschikte rol accepteert en luistert naar de flexibele behoefte van klanten. Door goed te luisteren naar de klant zal blijken dat de totale behoefte aan werkplekken (en kantoormeters) niet zomaar kleiner wordt.
Frank Zwetsloot
Over Frank Zwetsloot
Meer columns van Frank Zwetsloot:
27-10-2011
Aanpak scheefwonen is te beperkt
18-07-2011
Overheid
12-04-2011
Leegstand kantoren verminderen door ‘Cup a Soup-effect’
29-01-2011
Starheid in de woningmarkt door scheefwonen
23-12-2010
De spagaat van gemeenten