Nieuwbouw Nieuws

Verhuizen naar een huis zonder gascontract

21-01-2019
Steeds meer nieuwbouwwoningen hebben een gasloos huis. De politiek in Nederland is er druk mee bezig maatregelen in te voeren, zodat burgers minder afhankelijk worden van het gas in ons land. De aardbevingen in het gebied rondom het Groningse Slochteren hebben ertoe geleid dat Nederlanders binnen nu en tien jaar steeds minder gas moeten verbruiken. Sommige nieuwbouwwoningen worden inmiddels aangesloten op zogenaamde ‘stadswarmte’, restwarmte van de industrie in de steden. Men heeft dan enkel een elektriciteitscontract nodig. Een gascontract is niet meer nodig.

Nieuwbouwwoningen en stadswarmte
Tegenwoordig worden steeds meer nieuwe woningen aangesloten op blok- of stadsverwarming. Dat betekent dat de warmte voortkomt uit de restwarmte van de industrie. De waterleidingen van de industrie worden dan samengebundeld tot een netwerk. De restwarmte wordt in de meterkast in de woning geleverd. Via de meterkast wordt de restwarmte vervolgens weer naar waterleidingen en bijvoorbeeld de centrale verwarming verdeeld. Dit noemt men stadsverwarming.

Bij blokverwarming heeft een heel huizenblok één ketel waar de warmte vandaan komt. Blokverwarming is een verschijnsel van vroeger. Op het dak of in de kelder is de gezamenlijke ketel te vinden waarmee het gebouw van warmte wordt voorzien. Tegenwoordig wordt er veel minder voor blokverwarming en veel meer voor stadswarmte gekozen. Stadsverwarming is namelijk milieuvriendelijker, omdat men gebruikmaakt van reeds bestaande restwarmte.

De voor- en nadelen van een energiecontract zonder gas
Wie in een nieuwbouwwoning gaat wonen waar restwarmte wordt gebruikt, heeft geen gascontract meer nodig. Een nadeel van het gebruik van stadswarmte is dat vaak de kortingsacties en andere voordelen van een gas- en energiecontract wegvallen. Als er storing is in het netwerk van stadswarmte, zit de hele stad zonder gas. Toch komen storingen in de praktijk maar weinig voor, waardoor we kunnen spreken van een stabiel netwerk.

De keuze voor stadsverwarming heeft ook een aantal voordelen. Zo is het niet nodig een dure ketel aan te schaffen. Deze hoeft dus ook niet te onderhouden worden, wat weer monteurskosten scheelt. Bovendien is de restwarmte al aanwezig in de woning, waardoor het sneller warm wordt in huis dan bij een energieleverancier die gas levert. Ten slotte is stadsverwarming een stuk milieuvriendelijker, doordat de resten nogmaals gebruikt worden. Er hoeft dan geen nieuw gas aangeboord te worden.

Energiecontract met alleen stroom
Stel: men woont momenteel een in een ouder huis waar men nog gebruikmaakt van een energiecontract met stroom en gas. Men gaat binnenkort verhuizen naar een nieuwbouwwoning waar enkel stroom noodzakelijk is. Het gas wordt geleverd door het warmtenet in de stad. Dat betekent dat men op zoek moet gaan naar een energieleverancier waar het nodig is om enkel een elektriciteitscontract af te sluiten.

Let wel: voor de levering van gas is er maar een vaste warmteleverancier mogelijk. Overstappen om zo de maandelijkse kosten van het verbruik van gas te drukken is dus niet mogelijk. Wel blijft men keuzevrijheid houden in de energieleverancier. Als in: voor elektriciteit mag men zelf een leverancier kiezen.

De voor- en nadelen van een energiecontract met alleen stroom
Bij stadsverwarming is er geen vrije keuze. Daarom wordt er extra bescherming geboden aan de kopers van de woning. Sinds 1 januari 2014 is er een zogenaamde warmtewet in werking getreden, waardoor huiseigenaren extra rechten krijgen. Zo moet de leverancier onder meer de maximale gastarieven duidelijk kenbaar maken, een termijn noemen wanneer men geen recht meer heeft op stadswarmte als men niet betaalt en wanneer men recht heeft op een vergoeding bij eventuele storingen.

Het vinden van een energiecontract met alleen stroom is vrij goed te doen, maar er is wel een belangrijk nadeel. De meeste vergelijkingswebsites tonen energie aanbiedingen die gebaseerd zijn op afname van zowel stroom als gas. Dat is in dit geval niet aan de orde, waardoor men vaak geen gebruik kan maken van hoge welkomstkortingen of cadeau’s.

Omdat steeds meer consumenten al toegang tot warmte hebben en alleen een stroom contract willen afsluiten, spelen steeds meer leveranciers van energie daar eenvoudig op in. De hoge kortingen zijn te vinden bij de zogenaamde combi-contracten, maar ook bij enkel stroomcontracten zijn er leuke kortingen te vinden, of worden de stroomtarieven gedurende de looptijd van het contract verlaagd.

Bij de meeste vergelijking programma's zijn de enkele stroomcontracten te filteren door het gasverbruik op ‘0’ te zetten.

Zo werkt overstappen
In vrijwel de meeste gevallen bij een verhuizing, kan het energiecontract ook worden verhuisd. Het is dan niet noodzakelijk om eerst het contract op te zeggen en vervolgens een nieuw contract af te sluiten. Bij een verhuizing van een woning met gas contract naar een woning men enkel een stroomcontract, werkt dit anders. In principe is het contract voor een bepaalde looptijd afgesloten. Het is dus mogelijk dat men ook in de nieuwe woning toch ook voor gas moet betalen, ook al wordt dit niet gebruikt. Aan het einde van het jaar kan men het gasverbruik uit de vorige woning optellen bij het huidige gasverbruik, dat 0 is. Men betaalt dan alleen voor dat deel, waardoor de rekening vaak lager uitvalt.
Aan het einde van het contract is het mogelijk het energiecontract op te zeggen en een nieuw energiecontract af te sluiten waarbij alleen stroom geleverd wordt. Er zijn ook energieleveranciers die het mogelijk maken al bij een verhuizing het contract op te zeggen, wanneer men geen gas maar enkel stroom nodig heeft. Dat is per leverancier verschillend. Daarom is het raadzaam eerst contact op te nemen met de huidige energieleverancier en hiernaar te informeren of te kijken naar de algemene procedure omtrent overstappen.

Meer informatie:
Stadsverwarming: https://www.rvo.nl/sites/default/files/bijlagen/Stadsverwarming_0.pdf
Vergelijkingswebsite: https://www.energieaanbieding.nl/
Overstappen: https://www.consuwijzer.nl/energie/energiebedrijven-vergelijken-en-overstap/procedure-overstappen