Nieuwbouw Nieuws

Isolatie bij nieuwbouwwoningen: welke materialen kies je om energie te besparen?

12-08-2019
Isolatie bij nieuwbouwwoningen: welke materialen kies je om energie te besparen?

We willen allemaal graag besparen op de energierekening en we moeten vanaf volgend jaar aan allerlei isolatieregels voldoen om het milieu te helpen. Maar wat zijn nou veel voorkomende manieren van isoleren? We lichten hier dakisolatie, spouwmuurisolatie en het gebruik van HR-glas toe. Overigens kun je op veel meer verschillende manieren zuiniger omgaan met energie.

Veel energie verdwijnt zo naar buiten

Isolatie is een manier om je energierekeningen naar beneden te krijgen. Nog steeds verdwijnt veel energie zo naar buiten en dat is natuurlijk zonde voor je portemonnee en slecht voor het milieu. Het isoleren van je huis is toch al een probaat middel om te besparen op de energiekosten. Je kunt de prijzen voor energie vergelijken op vergelijkingssites die je online vindt om ook op de daadwerkelijke energieprijs te besparen. Via die vergelijker vind je ook al de goedkoopste energieleverancier in jouw situatie.

Voor je het weet is je huis onbewoonbaar verklaard

Isoleren bij nieuwbouwwoningen en bij bestaande huizen kan door dakisolatie of spouwmuurisolatie toe te passen en door te kiezen voor HR-glas. Isoleren is een noodzaak, want vanaf volgend jaar kan je huis zomaar onbewoonbaar worden verklaard als je niet voldoet aan de dan geldende isolatienormen. Nieuwbouw woningen en huizen die worden verkocht of verhuurd worden dan ook zeer grondig gecontroleerd. Moet je na-isoleren; dan kan er wellicht een subsidie voor verkregen worden. Informeer daarnaar bij de overheid.

Begin altijd met dakisolatie; door het dak gaat de meeste energie verloren

Begin met dakisolatie, want door het dak gaat de meeste warmte verloren. Als het om dakisolatie gaat kun je al snel winst boeken. Toch zal vanaf volgend jaar 2020 aan de energienorm voldaan moeten worden als het om dakisolatie gaat. De zogenaamde R-waarde moet dan minimaal 3,5 vierkante meter K/W zijn. Behalve het dak, is het ook verstandig de muurvlakken meteen van isolatie te voorzien. Je kunt ook je spouwmuur isoleren, al kan dit alleen als de voegen en bakstenen vorstbestendig zijn, terwijl er ook geen mortelwerk in de spouw aanwezig mag zijn. Daarnaast dienen barsten en scheuren eerst hersteld te worden en mogen de buitenmuren niet geschilderd zijn. In de spouw moet bovendien vijf centimeter ruimte zijn. In nieuwbouwwoningen tref je altijd HR-glas. HR staat in dit kader voor hoogrendementsglas. Neem je HR ++ glas, dan isoleer je twee, drie keer beter dan dat je met gewoon dubbel glas kunt isoleren.
Bron: van 12-08-2019