Nieuwbouw Nieuws

Hoe kun jij schimmel voorkomen in jouw nieuwe huis?

27-08-2019
Jouw nieuwe huis is klaar, je kunt er eindelijk intrekken. Nu wil je natuurlijk jouw woning goed verzorgen, waarbij een onderdeel is om ervoor te zorgen dat er geen schimmel in het huis komt. Dit is voornamelijk het geval zodat er tevens geen vochtprobleem tevoorschijn komt, want dat gaat altijd gepaard met schimmel.

De oorzaak van schimmel
Als er in jouw huis schimmel is dan komt dit doordat er teveel vocht is. Dit komt doordat schimmel zich alleen kan ontwikkelen in een vochtige omgeving. Als er dus schimmels zijn in jouw woning, dan weet je ook direct dat je een vochtprobleem hebt. Er zijn over het algemeen drie soorten vochtproblemen die vaak voorkomen, te weten condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

De gevolgen van schimmel
Schimmels horen niet in een woning thuis, het kan dan ook schadelijke gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Ziek door schimmels in huis is hierbij zeker een mogelijkheid, waardoor het belangrijk is om schimmels in jouw woning te voorkomen en/of te bestrijden. Ze kunnen zorgen voor allergische reacties en ook mensen met luchtwegproblemen kunnen hinder ondervinden van schimmel. Daarnaast kan het ook reumatische klachten versterken. Bovendien krijg je bij veel vocht in jouw huis te maken met huisstofmijt en ander ongedierte.

Hoe kun je schimmel voorkomen?
Als je het ontwikkelen van schimmel wilt voorkomen in jouw huis dan moet je het vochtprobleem aanpakken, je moet dus jouw woning droger zien te krijgen. Er zijn meerdere manieren hoe je dit kunt doen:
- Houd de ventilatieroosters open, zelfs in de winter. Bovendien moet je deze roosters af en toe even schoonmaken.
- Houd de verwarming vrij, zodat de warme lucht zich beter verspreidt door de woning. Zet er dus geen meubels voor, maar hang er ook geen gordijnen voor.
- Zet de meubels niet te dicht voor de muur, maar op ongeveer 4 centimeter afstand. Op deze manier kan de (warme) lucht erlangs.
- Laat jouw huis elke dag minimaal 20 minuten luchten. Dit kun je doen door twee ramen tegen elkaar over open te zetten of door een raam open te zetten en de airco aan te zetten. Als dit niet kan doordat een ruimte maar een raam heeft, dan zul je het extra lang moeten luchten.
- Na het douchen moet je de muren en de vloer schoonmaken, wat kan met een handdoek of een wisser.
Bron: van 27-08-2019