Nieuwbouw Nieuws

De bouwwereld gaat lekker, maar dat heeft ook nadelen

29-08-2019
De bouwwereld groeit en bloeit als nooit tevoren. Ze is de crisisjaren te boven. Heerlijk als je bouwvakker bent en lekker aan het werk wilt blijven. Balen als je een huis zoekt, bijvoorbeeld in West-Brabant, waar de bouw de vraag naar woningen niet kan bijbenen.

Een kaal terrein nog. Het is weliswaar bouwgrond, maar gebouwd wordt er (nog) niet. Sta je dan met je rugzak vol brochures over die prachtige nieuwbouwwoning waar je zo naar verlangt. Je pakt de folder er nog maar eens bij. Of haalt je computer uit je laptoptas en zoekt opnieuw in je regio naar nieuw te bouwen woningen. Maar het helpt je voorlopig niet verder. De plannen zijn er wel, de vergunningen ook. Maar er is geen bouwvakker die tijd heeft om jouw huis neer te gaan zetten. Hoe kan dat nou?

Te weinig bouwvakkers, minder woningen

Het gaat weer goed in de bouwsector, ook al is het aantal te bouwen nieuwbouwwoningen waar een vergunning voor is afgegeven het eerste kwartaal van dit jaar wat gedaald.

Bovendien blijkt dat door de boost die de bouw momenteel ervaart, er een tekort aan bouwvakkers dreigt. Mede daardoor vormt zich een tekort aan nieuwe woningen.

Bouwers, schilders, timmerlieden en loodgieters komen steeds minder vaak in de ww terecht. En als het al gebeurt hebben ze in no time weer een baan, meldt Cobouw, het onafhankelijke Nederlandse weekblad voor de bouwnijverheid.

Bouwvakkers werken lekker door

Het aantal bouwvakkers in de ww is met tweederde gedaald sinds 2016. Waren het er toen bijna veertigduizend die in de ww zaten, in februari van dit jaar zijn dat er een krappe dertienduizend. Een daling van 67 procent.

Met name werknemers tussen de 45 en 55 jaar blijven lekker aan het werk. Ook mensen ouder dan 55 jaar komen minder vaak in de ww terecht.

Goed nieuws en minder goed nieuws

Goed nieuws dus, maar de krapte zit ‘m in het aantal nieuwbouwwoningen. Brabant is een goed voorbeeld, waar de bevolking zodanig groeit dat er een tekort aan huizen dreigt. De plannen liggen klaar, maar er zijn gewoonweg te weinig mensen (lees; bouwvakkers) voorhanden om de plannen op korte termijn uit te voeren.

Ook blijken er steeds meer eenpersoonshuishoudens te zijn, mede doordat mensen ouder worden. En die mensen hebben andere wensen als het om een woning gaat. Voeg daar het aantal starters aan toe dat een betaalbaar huis wil en de vraag is groter dan het huidige aanbod.

Omzet van voor de crisis bereikt

Het is meer dan tien jaar geleden dat de omzet in de bouw zo sterk steeg als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) halverwege dit jaar constateert. Een stijging met maar liefst 11,4 procent. Misschien nog wel het belangrijkste om te melden dat voor het eerst sinds 2008 grote bedrijven (vanaf 100 werkzame personen) in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin slaagden om het omzetniveau van voor de crisis te bereiken.
Allemaal mooi. Tegelijkertijd zit er voor potentiële kopers en huurders niets anders op dan geduld te hebben.