Nieuwbouw Nieuws

Waar moet je op letten bij het kopen van shutters?

11-09-2019
Je bent bezig met het inrichten van jouw nieuwe woning en moet een keuze maken voor de raamdecoratie, wat zeker niet makkelijk is. Er zijn veel verschillende soorten en merken wat betreft raambekleding, maar shutters zijn zeker aan te raden. Zulke binnenluiken zijn ware eyecatchers, maar kun je tevens gebruiken als zonwering. Shutters kopen kan ook als lastig ervaren worden, aangezien er onwijs veel verschillende opties zijn. Het is daarom verstandig om op een paar factoren te letten bij het aanschaffen van binnenluiken.

Het eerste aspect van shutters waar je op moet letten is de bediening ervan. Bij binnenluiken kun je de lamellen verstellen zodat ze open of juist dicht zijn. Dit kan op meerdere manieren gedaan worden, al hebben de meeste shutters een verticale bedieningslat. Dit is een soort stokje en is bevestigd aan de lamellen van de bovenkant tot de onderkant. Door deze lat te bewegen, bewegen de lamellen automatisch mee. Daarnaast zijn er ook shutters zonder een verticale bedieningslat. Zulke binnenluiken hebben lamellen die met elkaar zijn verbonden in de zijstijl. Als je dan een lamel beweegt zullen de andere lamellen automatisch meebewegen. In principe is de ene optie niet beter dan de andere, dus jouw eigen voorkeur zal hier de keuze bepalen.

Iets anders waar je op zal moeten letten bij het kopen van shutters is de montage, wat zonder meer op verschillende manieren kan worden gedaan. Voor het plaatsen van binnenluiken heb je eigenlijk een monteur nodig, aangezien het zeer moeilijk is om ze juist te plaatsen. Je kunt het zelf proberen, maar dit is zeker niet aan te raden. Daarnaast zijn de scharnieren ook een belangrijke factor waar je rekening mee zal moeten houden bij het aanschaffen van shutters. Je hebt zulke binnenluiken met verstelbare lamellen zodat je zelf het lichtinval kunt bepalen, maar bij andere shutters zijn de lamellen juist vastgezet. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt voor kastdeuren aangezien het lichtinval hierbij niet belangrijk is.

Natuurlijk zal de shutters prijs ook invloed hebben op jouw uiteindelijke aankoop, dat is niet meer dan logisch. Normaal gesproken worden de prijzen van binnenluiken berekend per vierkante meter. De prijs start vanaf ongeveer 200 euro per m² en zal eindigen met 800 euro per m². Natuurlijk hangt dit af van meerdere factoren, waaronder het merk en de maat. Als de shutters een speciale maat moeten hebben dan zullen ze duurder zijn dan shutters met een standaardmaat.

Bron: van 11-09-2019