Nieuwbouw Nieuws

Besparen op je energiekosten

11-09-2019
Je huis isoleren is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het comfortabel wonen maar ook voor de energierekening. Besparen op je energie doe je niet alleen door het gunstigste contract af te sluiten maar ook door daadwerkelijk minder te gebruiken. Daarnaast stoot u ook nog eens minder CO2 uit op deze manier wat ook goed is voor het milieu.

Spouwmuurisolatie
Een woning isoleren begint vaak bij de bouw. Daarom is het verstandig om voor het bouwen van uw huis na te denken over welke isolatiemethode het beste werkt.
Spouwmuurisolatie is wat dat betreft de beste methode als het gaat om de isolatie van gevels. In zo’n 4 jaar bespaar je door deze methode zoveel op je energierekening dat je de kosten als het ware hebt afbetaald. Kortom na 4 tot 5 jaar (afhankelijk van je verbruik) begint de besparing echt te schelen in de portemonnee.
De berekening:

Het installeren van een spouwmuur kost bij een tussenwoning zo’n € 800,-. Het bureau MilieuCentraal heeft berekent dat zo’n spouwmuur in een tussenwoning zo’n 210 euro per jaar moet besparen op de gemiddelde energiekosten. Na 4 jaar zou dit dus terug verdient moeten zijn.
Toch kan een spouwmuur ook nog worden gecreëerd bij reeds bestaande woningen. De woning moet hiervoor wel een spouwmuur hebben. Voor woningen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd geld dit. Woningen die voor deze tijd zijn gebouwd beschikken meestal niet over een spouwmuur en hierbij is het dus niet mogelijk.

De besparing die je kunt behalen door middel van spouwmuurisolatie is verschillend, dit hangt namelijk af van de type woning waarin je woont. Bij een tussenwoning is de gemiddelde besparing op het gasverbruik 10 tot 12 procent. Bij een hoekwoning zal dit percentage groeien tot 20 tot 22 procent. Bij een vrijstaande woning bespaar je zelfs nog meer op het gasverbruik, te weten 22 tot 24 procent.

Besparen op de energierekening

Nog meer besparen op de vaste lasten? Vergelijk op de grootste energievergelijkingssite van Nederland alle aanbieders op de Nederlandse markt. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd waardoor energieleveranciers met elkaar moeten concurreren. Opvallend is dat het product wat aangeboden wordt (energie) gewoonweg het zelfde is. Alleen de administratie gebeurt via een ander bedrijf. Energie vergelijken loont dus en zorgt er voor dat je voor het zelfde product minder betaalt.

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.300 kilowattuur elektriciteit. Bij een prijs van €0,20 per kWh, zorgt dat voor een jaarlijkse elektriciteitsrekening van €660. Door zuinig om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kun je je energierekening verlagen. HIER zet tien tips voor jou op een rij om op stroom te besparen.

Vervang de lampen
Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro's per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.

Was minder heet
Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel langer wassen. Daarom duurt een was op de eco-stand vaak langer dan een gewoon programma. Maak ook gebruik van de eco-stand van andere apparaten, zoals de computer en de afwasmachine.

Vervang je vloerverwarmingspomp
De vloerverwarmingspomp pompt het warme water in huis rond. De meeste Nederlanders met vloerverwarming hebben een oude pomp die maar één stand heeft. Deze pompen staan het hele jaar op vol vermogen aan, ook als de verwarming niet aan staat. Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die veel efficiënter werken dan oudere modellen. In plaats van €130, betaal je dan dus nog maar €20 per jaar aan stroom. Wil je je pomp niet vervangen? Kijk dan of je hem op de laagste stand kunt zetten en in de zomermaanden helemaal uit.

Vergelijk je energie
Energie vergelijken is sinds 2004 al één van de grootste besparingen als het gaat om de verlaging van de vaste kosten. Door dezelfde energie te ontvangen maar alleen een andere maatschappij te kiezen kun je al honderden euro’s per jaar besparen.

Bron: van 11-09-2019