Nieuwbouw Nieuws

Zelf elektra aanleggen is makkelijker dan je denkt

19-09-2019
Veel mensen denken dat het aanleggen van elektra onwijs lastig is, maar eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Makkelijk is het natuurlijk ook niet, maar het is zeker te doen. Het grote voordeel van het zelf aanleggen is dat je veel geld bespaart, waar wij Nederlanders natuurlijk nooit nee tegen zeggen. Elektra zoals led lampen kun jij zonder meer aanleggen.

Regels
Het is niet verboden om zelf elektra aan te leggen, maar als je je niet houdt aan de regels kan het wel erg onveilig zijn. Er komen nog regelmatig branden voor vanwege onzorgvuldige werkzaamheden. Dit komt vaak doordat degene die bezig is met de elektra te weinig kennis bezit. Je mag bijvoorbeeld niet de verzegelde aansluitkast open maken, dit is verboden. Het is bovendien verstandig om alles achteraf te laten checken door een deskundige. Bovendien is het slim om van tevoren een expert te vragen en informatie op te doen.

Richtlijnen
Als je ervoor kiest om zelf elektra aan te leggen dan vind je hieronder een paar richtlijnen.
- Zorg voor voldoende kennis. Denk hierbij aan de voorschriften, maar ook aan de uitvoering en ervaring.
- Test of de spanning er af is als je een extra stopcontact of wandcontactdoos maakt, ook als je een nieuwe lampaansluiting maakt. Hiervoor moet je niet een schroevendraaier met lampje gebruiken, maar een 2-polige spanningstester.
- Werk niet in de groepenkast, ook wel meterkast genoemd. Je mag wel wat voorbereidingen treffen voor de installateur, doe dit in overleg met hem of haar. Je kan bijvoorbeeld buizen aanleggen of bedrading trekken.
- Zorg voor verbindingen en lassen die betrouwbaar zijn. Slechte verbindingen zijn een veel voorkomende oorzaak van branden, terwijl deze vaak kunnen worden voorkomen. Je moet geen kroonsteentjes in lasdozen gebruiken, maar officiële lasdoppen- en klemmen.

Kopen van elektronica onderdelen
Bij het aanleggen van elektra zul je vaak onderdelen nodig hebben. Er zijn meerdere webshops die elektronica onderdelen online verkopen, maar je kunt zulke producten natuurlijk ook in daadwerkelijke winkels aanschaffen. Elektronica onderdelen zijn onder meer schakelmateriaal, wat je kunt kopen in veel verschillende kleuren, designs en formaten. Je hebt meerdere bekende producenten van schakelmateriaal, waaronder JUNG en Peha. Dit soort merken maken tevens groepenkasten, die vaak een hoge kwaliteit hebben. Via zo een kast wordt de stroom op een veilige manier verdeeld over alle elektrische apparaten, waarmee het erg belangrijk is in een huis.

Bron: van 19-09-2019