Nieuwbouw Nieuws

Verhuisstress kun je maar beter accepteren

25-09-2019
Internet staat vol met tips om verhuisstress tegen te gaan. Maar het helpt je geen zier.
Zelfs de 9 praktische tips (die werken!). Die werken niet. Wat wel werkt is er de tijd voor nemen en accepteren dat je er moe van wordt.

We weten heus wel dat je een verhuizing goed moet voorbereiden en dat het nieuwe huis ook niet helemaal perfect is. Ook niet na een verbouwing. Dat je vooral veel spullen weg moet doen en dat je op tijd moet gaan inpakken en vrije dagen op moet nemen. Dat je lijstjes moet maken waar al die klusjes op staan om af te vinken, dat je je ouders moet vragen, je broer of je sterke neef en dat je moet delegeren. We weten het wel, maar dit lukt gewoon NOOIT!

Verhuizen moet je niet onderschatten

Verhuizen is een project dat je niet moet onderschatten, en als je het goed doet heb je al weken van tevoren lijstjes in je Burkely of Cowboysbag zitten waarop de belangrijkste klusjes genoemd staan in de juiste volgorde. Aan de andere kant moet je er ook weer niet zo’n ‘groot ding’ van maken, om het maar populair uit te drukken.

Ja, het is vermoeiend. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het vermoeiender is dan wordt gedacht. Volgens het magazine Psychologie begint het al bij de huizenjacht, het inpakken, klussen en uitpakken. Volgens de Amerikaanse socioloog B. Gillespie begint de stress zelfs al ver voor de verhuizing.

Verhuizen is een grote verandering

Vereniging Eigen Huis meldt dat verhuisstress mede te danken is aan ‘de grote verandering’. We zijn gewoontedieren, zitten graag op dezelfde plek aan tafel of op de bank. Dat wordt anders met een verhuizing en dat is uiteraard niet de enige wijziging. ‘Hoe groter de verandering, des te meer energie de omschakeling kost’. Je moet er echt de tijd voor nemen, is het advies.

Daarnaast is het belangrijk dat je structureert en dat blijft doen. Inpakken, meterstanden opnemen, energiecontracten overzetten, kasten in elkaar zetten. Klusjes die je allemaal moet afwerken. Tijdens de verhuizing zelf loopt dat nog wel eens uit en dan sta je tot diep in de nacht nog te schroeven en te poetsen. Advies: een professionele verhuisbedrijf inhuren, mensen om hulp vragen.

Toch een verhuisbedrijf?

Fouten die bij verhuizen worden gemaakt zijn een gevolg van het niet naleven van bovenstaande. Wie niet op tijd begint met inpakken, komt dat onherroepelijk tegen. Als je niet voldoende hulp inschakelt ook. Al met al is veel stress het gevolg van het niet goed inschatten van de hoeveelheid werk en de volgorde ervan.

Daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden en als je er werkelijk als een berg tegenop ziet, kan het verstandig zijn toch die man van het verhuisbedrijf met die laptoptas te laten komen, die jou een offerte biedt voor ‘je laten verhuizen’. Dat scheelt een hoop stress.

Bron: van 25-09-2019