Nieuwbouw Nieuws

Wat zijn de eerste stappen bij het inrichten van een nieuwbouwhuis?

08-10-2019
Het is eindelijk zo ver: je hebt de sleutels ontvangen en mag je nieuwbouw woning in gaan richten. Geweldig! Maar ook een flinke uitdaging. Want waar komt die bank te staan, welke verlichting schaf je aan en hoe zorg je voor voldoende sfeer? We maken het je graag wat makkelijker door je een aantal eerste stappen te geven die jij kunt nemen om je nieuwbouwhuis in te gaan richten.

1. Verdeel de ruimtes
Kijk eerst eens goed welke ruimte welke functie gaat hebben. Misschien zijn er ruimtes die je op een andere manier in kunt delen door bijvoorbeeld een muur eruit te halen of openslaande deuren richting de tuin te installeren? Houdt in ieder geval overal rekening met de lichtinval van buitenaf. Plaats de eetkamer bijvoorbeeld op zo’n manier dat je lekker naar buiten kunt kijken; dit creëert een ruimtelijk effect en zorgt voor extra sfeer.

2. Maak een lichtplan
De tweede stap is het maken van een lichtplan. Nu je weet welke ruimte waarvoor gaat dienen weet je ook wat de belangrijke plekken per kamer zijn. Op de donkere hoekjes plaats je natuurlijk de nodige sfeerverlichting, maar ook taakverlichting zoals een mooie plafondlamp boven de eettafel is ontzettend belangrijk. Wanneer je nu toch bezig bent, kun je net zo goed meteen dimmers installeren: deze maken het een stuk makkelijker om sfeer te creëren.

3. Zorg voor voldoende privacy
Een nieuwbouwwoning wordt natuurlijk kaal opgeleverd, en je wilt niet dat voorbijgangers zomaar bij je binnen neuzen wanneer ze voorbij wandelen. Zorg dus zo snel mogelijk voor mooie maatwerk gordijnen zodat je jezelf en je familie van de nodige privacy kunt voorzien wanneer de avond valt. Ook raamdecoratie zoals plakfolie kan voor voldoende privacy gedurende de dag zorgen zonder al te veel natuurlijk licht weg te nemen.

4. Schets een plattegrond
Nu de basis gezet is kan het handig zijn om een plattegrond te schetsen: en hier heb je echt geen dure architect voor nodig. Schets de tekening vanuit jouw perspectief wanneer je in de ruimte staat en speel met alle voorwerpen die je in de ruimte neer wilt zetten. Zo kun je zonder het zware tillen al zien welk item waar het beste staat en kun je meteen je lichtplan verder aanscherpen.

5. Kies een interieurstijl
De kans is groot dat je al meubelstukken aangeschaft hebt; sluit deze aan op een specifieke interieurstijl. Wanneer je een interieurstijl gekozen hebt wordt het een stuk makkelijker om kleuren en decoratieve items te kiezen en zorg je voor een mooie uitstraling.

Hoe ga jij jouw nieuwbouwwoning inrichten?

Bron: van 08-10-2019