Nieuwbouw Nieuws

Je nieuwe huis ook als kantoorruimte gebruiken? Dit zijn de fiscale regels.

28-10-2019
Werken aan huis, het heeft voor- en nadelen. Veel zzp’ers kiezen ervoor om thuis te starten met hun eigen bedrijf. Waar moet een officieel thuiskantoor aan voldoen?

Het aantal zzp’ers groeit enorm. Vorig jaar startten maar liefst 168.000 zzp’ers. Dat is vijftien procent meer dan het jaar daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland op 1 januari 2019 1,9 miljoen ondernemingen. Daarvan is 1.237.734 zzp'er (zowel fulltime als parttime).

Economisch klimaat is goed

Mogelijk starten steeds meer mensen voor zichzelf omdat het economische klimaat daar momenteel geschikt voor is. Bovendien biedt het vrijheid en kun je als ‘eigen baas’ je passie omzetten in werk. Wie wil dat nou niet?

De één start aan de keukentafel, de ander zet een bureau onder de trap. Een groot aantal wil zich serieus focussen op de business, en gaat dan toch het liefst voor een aparte ruimte aan huis waar hij of zij dagelijks aan de slag kan. Of dat nu betekent dat de garage verbouwd moet worden, de kleinste kamer moet worden opgeofferd of dat er een uitbouw aan de nieuwbouwwoning moet worden gerealiseerd. Alles is mogelijk.

De voordelen zijn uiteraard dat je geen reistijd hebt, snel bij je gezin kunt zijn en kunt genieten van de vrijheid. Dat laatste zit ‘m natuurlijk in werken wanneer je wilt, hoe je wilt en ga zo maar door.

Of je die kleinste kamer inricht of dat je een aanbouw aan je huis maakt met een eigen oprit, daar zit nogal een verschil in als het gaat om de fiscale aftrekposten. Voordat je aan een thuiskantoor begint is het goed te weten wat die regels zijn.

Wil je namelijk de ruimte en andere kosten zoals de inrichting met kantoormeubelen als aftrekpost opgeven dan is het van belang te voldoen aan zogenoemde zelfstandigheidscriteria en inkomenscriteria. Dat leggen we uit.

Dit zijn de algemene regels voor een kantoor aan huis

Omgeving
In zijn algemeenheid geldt dat welk beroep je ook uitoefent, dit nooit ten koste mag gaan van de omgeving. Omwonenden moeten er geen last van hebben. Zaagmachines geven immers veel geluid en als er dagelijks een reeks vrachtwagens voor je huis parkeert, is dat ook niet altijd gewenst. Wie ‘gewoon’ een webwinkel begint, heeft dan natuurlijk niet veel te vrezen.

Reclame
Reclameborden aan de gevel? Het mag eigenlijk niet. Het bestemmingsplan laat zien dat het om een woning gaat en geen bedrijf. Dan mag je best een bordje ophangen zodat klanten je kunnen vinden, maar geen uitgebreide reclame maken.

Dit zijn de regels die de fiscus hanteert

Veel mensen roepen dat je kosten van een eigen werkruimte kunt aftrekken van de belasting. Dat is echter niet zomaar gepiept. Daarvoor moet de ruimte aan criteria voldoen en moet je je inkomen voor een groot deel in die ruimte verdienen. Met andere woorden: je hebt een fiscaal gekwalificeerde werkruimte nodig, waaruit je een groot deel van je inkomen haalt in of vanuit die werkruimte aan huis.

Het moet natuurlijk ook wel duidelijk zijn dat het om een werkruimte gaat. Met eigen sanitair en een aparte oprit. De werkruimte moet een volledig zelfstandig onderdeel van de woning zijn. Voldoet de ruimte hieraan dan mag je maximaal vier procent van de waarde van werkruimte aftrekken.

In de meeste gevallen komt dat neer op het ombouwen van een garage of uitbouw aan een woning, tot een kantoor. Een slaapkamer boven geldt dus zeker niet als zelfstandig kantoor. Dat heeft immers geen eigen sanitair en eigen oprit.

Overige kosten
Als de ruimte aan de criteria voor een thuiskantoor voldoet, mag je ook schoonmaakkosten, energiekosten en verzekeringen voor het kantoor van de winst ofwel van de belasting aftrekken. Ook kosten voor kantoorinrichtingen kunnen opgegeven worden. Denk aan de aanschaf van een bureau en bureaustoel, kasten, vloerbedekking enzovoorts.

Al met al komt het erop neer dat je voor negentig procent de ruimte gebruikt als werkruimte. In dat geval valt de ruimte onder het ondernemingsvermogen. Valt het daaronder en gebruik je de ruimte minder vaak als werkruimte maar wel voor meer dan tien procent dan kun je zelf bepalen hoe je de ruimte aanmerkt, als privé- of ondernemingsvermogen.
Als privéruimte aanmerken

In het eerste geval telt de bedrijfsruimte niet mee voor het eigenwoningforfait. Gewoon de bedrijfsruimte aangeven als bezit. De hypotheekrente over deze ruimte mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Vier procent van de zogenaamde WOZ-waarde van de bedrijfsruimte mag je dan wel aftrekken van de winst. En je mag alle kosten in rekening brengen die normaal door een huurder moet worden betaald zoals energie en inrichtingskosten. Wat dit betreft gaat het niet alleen over tapijt en behang, maar ook over de kantoorinventaris.

Als bedrijfsruimte opgeven

Ga je wel voor het volledige kantoor aan huis en werk je er vele uren, dan valt het onder ondernemingsvermogen en mag je kosten van de winst aftrekken. Het kantoor wordt dan belast als onderdeel van de winst.

Ga je voor de hele woning als ondernemingsvermogen dan mogen alle kosten afgetrokken worden van de winst. Daar zitten wel enige eisen aan zoals een bijtelling voor privégebruik en bij verkoop moet er belasting worden betaald.

Is je kantoor als bedrijfsruimte aangemerkt dan mag je een lening voor kantoorinrichting aftrekken van de winst in je onderneming, mits het huis is aangemerkt als ondernemingsvermogen.

Hoe zit dat bij een huurhuis

Woon je in een huurhuis en reserveer je ergens een werkruimte dan mag je de woonlasten aftrekken als je de ruimte voor minstens negentig procent als werkruimte gebruikt. Die kamer moet overigens ook minstens tien procent van het vloeroppervlak van het hele huis beslaan.
De eisen van een eigen oprit enzovoort zijn er dan weliswaar niet. Je maakt zelf de keuze wat je opgeeft voor het kantoor aan huisvestingskosten. Je kunt ook zakelijk en privé splitsen (dan krijg je wel een bijtelling).

Check het goed!

Omdat er enorm veel verschillende manieren zijn van het gebruiken van kantoorruimtes in huis, heeft de belastingdienst een formulier ontwikkeld waarmee je een en ander zelf kunt controleren. Dan weet je van tevoren goed wat er wel of niet mogelijk is.

Bron: van 28-10-2019