Nieuwbouw Nieuws

6 tips om je vloer krasvrij te houden

29-10-2019
Heb je een nieuwe vloer, dan ben je daar natuurlijk zuinig op. Het is zonde als de vloer al binnen enkele jaren vol zit met krassen. Gelukkig kun je krassen op de vloer vrij gemakkelijk voorkomen. Dit zijn 6 tips waarmee jij je vloer krasvrij kunt houden!

1. Gebruik viltglijders onder de meubels
Veel krassen worden veroorzaakt door schuivende meubels. Een stoel of tafel die verschoven wordt, kan lelijke krassen geven. Dat kun je heel eenvoudig voorkomen door viltjes te gebruiken. De kleine viltjes die je overal in de winkel tegenkomt, zijn helaas vaak van slechte kwaliteit. Ze slijten snel door of raken los. Daarom kun je beter vaste viltglijders kiezen, die zijn veel beter en blijven goed vast zitten.

2. Loop niet met schoenen in huis
Tegenwoordig lopen veel mensen met hun schoenen aan door het huis. Op zich is een vloer daar wel tegen bestand. Waar het misgaat, is de combinatie van schoenzolen en bijvoorbeeld zand of grind. Als je dat mee naar binnen loopt, veroorzaakt dat heel snel flinke krassen op de vloer. En zelfs een krasbestendige vloer zal op den duur ook beschadigen. Het is daarom beter om je schoenen uit te doen en verder te gaan op pantoffels of sokken. Die zijn zachter, waardoor je minder snel krassen veroorzaakt als er zand of ander ruw materiaal op de grond ligt.

3. Onderhoud de vloer goed
Veel vloeren hebben speciale onderhoudsmiddelen. Zo heb je speciaal middel voor laminaat of voor een PVC vloer. Deze onderhoudsmiddelen vormen een dun laagje op de vloer, dat de vloer beschermt. Een groot voordeel is dat dingen die krassen veroorzaken dus ook eerst dat laagje zullen krassen en niet direct de vloer zelf beschadigen. Wel is het belangrijk dat je de vloer regelmatig behandelt.

4. Zorg voor goede bureaustoelwielen
Heb je een bureaustoel of andere meubels met wieltjes? Zorg dan dat er goede bureaustoelwielen op zitten. Dat moeten wieltjes zijn met een rubberen coating, zodat ze enigszins zacht zijn. De standaard plastic wieltjes onder bureaustoelen zullen heel snel lelijke krassen en slijtplekken geven op de vloer. Je kunt er ook voor kiezen een speciale mat op de grond te leggen, die de vloer beschermd als je de stoel telkens op dezelfde plek gebruikt.

5. Knip de nagels van je huisdieren
Nagels van huisdieren kunnen flinke krassen veroorzaken in praktisch elke vloer! Met name honden staan hier bekend om. Toch kun je dat eenvoudig voorkomen. Luister goed wanneer je hond rondloopt. Hoor je tikken? Dan raken de nagels de vloer. Je kunt de nagels eenvoudig zo knippen dat de nagels de vloer niet raken. Daar heeft de hond geen last van en jij behoudt je mooie krasvrije vloer. Ook bij katten kun je beter regelmatig de nagels knippen, zeker als de kat veel rondrent of actief speelt. Want bij het spelen slaan katten de nagels weleens uit en die zijn zo scherp dat ze de toplaag van de vloer kunnen beschadigen.

6. Let op met speelgoed
Bepaalde soorten speelgoed veroorzaken ook sneller krassen op je vloer. Dat gebeurt vooral met speelgoed dat kan rijden, doordat de wielen dan niet helemaal goed zijn. Plastic wielen geven veel sneller krassen dan rubber wielen. Verder kan speelgoed krassen geven als het altijd op dezelfde plek wordt gebruikt. Door je vloer op die plek vaker een onderhoudsbeurt te geven kun je de krassen voorkomen.

Je vloer krasvrij houden is niet zo heel moeilijk. Het vraagt vooral wat aanpassingen aan je meubilair en aanpassingen aan je gewoonten. Maak je er een gewoonte van om je schoenen uit te trekken, dan kan dat al veel krassen voorkomen. Het is ook helemaal niet gek om dat te vragen van je visite. Nieuwbouwwoningen hebben doorgaans vloerverwarming, omdat dat efficiënter en duurzamer is dan radiatoren. Het gevolg is dat niemand koude voeten krijgt in huis, ook niet als de schoenen netjes bij de deur blijven staan.
Bron: van 29-10-2019