Nieuwbouw Nieuws

Vergeet niet jouw opstalverzekering aan te passen

05-11-2019
Uit een groot onderzoek van Pricewise blijkt dat 80 procent van de zelfstandig verzekerden sinds ze hun eigen woning hebben verbouwd of aangepast niet de opstalverzekering hebben aangepast. De vergelijkingswebsite heeft dit uit een representatief onderzoek gehaald onder de duizend respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht. Uit deze enquête blijkt onder meer dat veel Nederlanders een opstalverzekering hebben die niet meer op maat is. Vergeet daarom niet jouw verzekering aan te passen als je jouw huis aanpast, bovendien is een opstalverzekering vergelijken erg verstandig.

Hans de Kok, de directeur van Pricewise, zegt het volgende over de opstalverzekeringen van Nederlanders die niet meer op maat zijn: “Veel Nederlanders betalen hierdoor of te veel premie wanneer zij oververzekerd zijn. Daarnaast lopen zij een verhoogd risico wanneer zij juist onderverzekerd zijn. De kans is klein dat je als consument wordt getroffen door een woningbrand, maar als dit wel gebeurt dan zullen de schadekosten aanzienlijk zijn als de gehele opstal wordt aangetast. De schadekosten zouden kunnen oplopen tot tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s, als onderverzekerde consument loop je het risico dat je een gedeelte hiervan zelf moet betalen.”

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt tevens dat van de mensen met een koopwoning meer dan 80 procent een opstalverzekering heeft afgesloten. Zo een verzekering dekt alles wat vastzit aan het huis, dus wat je niet weg kunt halen. De meeste mensen van deze groep hebben een zelfstandige opstalverzekering, terwijl 17 procent de opstal van hun appartement heeft verzekerd via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ongeveer 50 procent van de respondenten heeft zijn/haar opstal tussen de 150 en de 300 duizend euro verzekerd.

Bovendien blijkt dat bijna de helft van de personen wel eens iets verbouwd of gerenoveerd aan hun woning. Toch heeft maar 20 procent van de zelfstandig verzekerde respondenten na de verbouwing zijn/haar opstalverzekering aangepast. Ook hebben minder dan de helft van de VvE-verzekerden zijn/haar inboedelverzekering aangevuld met een eigenaarsbelang. Een zelfstandige verbouwing valt namelijk meestal niet onder de gezamenlijke opstalverzekering van de VvE, hiervoor heb je dus een eigenaarsbelang nodig. Hiermee kan de verbouwing alsnog gedekt worden.

http://www.nieuwbouw-nederland.nl/
Opstalverzekering https://www.diks.nl/opstalverzekering/
Opstalverzekering vergelijken https://www.diks.nl/opstalverzekering/vergelijken/

Bron: van 05-11-2019