Nieuwbouw Nieuws

Gemotoriseerde rolgordijnen iets voor jou?

20-11-2019
Gordijnen zijn luxe artikelen, je kunt immers ook geen raamdecoratie neerhangen of kranten tegen de ramen plakken. Dat klinkt absurd, maar wanneer je iemand vertelt gemotoriseerde rolgordijnen in huis te hebben wordt dat best vaak als een “overbodige luxe” gezien. Met het tweede deel van deze kritiek zijn we het eens, rolgordijnen met een ingebouwde motor zijn inderdaad luxe, maar overbodig…? Vul zelf deze checklist in en bepaal of gemotoriseerde rolgordijnen ook iets voor jou zijn.

1. De gordijnen moeten goedkoop zijn
Toelichting: Een gemotoriseerde gordijnrails is duurder dan een standaard rails. Wanneer prijs de doorslaggevende factor is vallen gemotoriseerde rolgordijnen af. De levensduur kan wel langer zijn, wat de rekensom anders maakt. Maar daarover kun je verder in de checklist meer lezen.

2. De gordijnen bevinden zich achter de bank
Toelichting: Wanneer je een grote bank hebt, of een tafel die haast op de vensterbank leunt, is het mogelijk dat de raamdecoratie lastig te bereiken is. Wanneer je de rolgordijnen op afstand kunt bedienen heb je daar geen last meer van, en hoef je niet meer over de bank te klimmen.

3. De vensters zijn behoorlijk hoog
Toelichting: Nog een punt van bereikbaarheid. Met name dakvensters zijn lastig te bereiken, bij oudere panden zitten ramen soms op de meest bizarre locaties. Bij hypermoderne architectuur trouwens ook. Als de ramen zich op een lastige hoogte bevinden is bedieningsgemak op afstand erg handig.

4. Er zijn jonge kinderen in huis
Toelichting: Jonge kinderen houden van spelen, van losse touwtjes en verstoppertje spelen. Dat betekent vieze gordijnen met plakhandjes, chocolade en andere vlekken van onbestemde herkomst. Ook touwtjes van rolgordijnen kunnen letterlijk levensgevaarlijk zijn, een pluspunt voor gemotoriseerde rolgordijnen.

5. Er zijn huisdieren buiten een kooi of kom
Toelichting: Een vogel of vis zal weinig overlast bezorgen, honden en katten spelen doorgaans wel graag met de koordjes van een rolgordijn. Ook hier kan het snel van speels naar levensgevaarlijk gaan, en op z’n minst zullen de gordijnen geen lang leven beschoren zijn.

6. De gebruiker is slecht ter been
Toelichting: Je zit op de bank en de schemer valt in. Je moet opstaan, naar het venster lopen, de gordijnen sluiten. Voor veel mensen een makkie, helaas ook voor een flinke groep mensen een dagelijkse marteling. We zullen niet beweren dat gemotoriseerde rolgordijnen het mooiste cadeau zijn voor jouw (groot)ouders, maar dit cadeau staat wel hoog op de verlanglijst!

7. De gebruiker heeft motorische klachten
Toelichting: In het vervolg op het vorige punt kan een beperkte kracht in de armen of handen ook een goede reden zijn om het karwei over te dragen aan de techniek. Reuma of andere klachten kunnen dagelijkse handelingen haast onmogelijk maken, neem drempels weg met moderne technologie.

8. De gebruiker houdt van privacy
Toelichting: Er zijn mensen die zonder enige gêne de gordijnen dag en nacht open hebben staan, of helemaal geen raamdecoratie neerhangen. Er zijn ook overburen die liever niet naar deze taferelen kijken… Kies je voor privacy dan zul je wellicht verduisterende rolgordijnen van PoweredBlinds willen neerhangen.

9. De gebruiker is vaak van huis
Toelichting: Ook dit is een goed argument voor een verduisterend materiaal. Daarnaast kun je ook vanaf je werk, op het strand of tijdens een lunch met een app de gordijnen openen of sluiten. Beter nog; koppel er een lichtsensor aan en je bent helemaal klaar.

10. De woningisolatie laat de wensen over
Toelichting: Is er nog geen HR++ glas geïnstalleerd? Rolgordijnen kunnen warmte binnenhouden in de winter, en de ruimte koel houden in de zomer. Het is geen muurisolatie, toch kun je dit merken aan de energierekening. Het meubilair blijft ook langer mooi zonder overmatige UV-straling.

11. Gordijnen moeten op afstand te bedienen zijn
Toelichting: Gemak, beperking of om welke reden dan ook, het is gewoon prettig wanneer je op afstand de gordijnen kunt openen en sluiten. Op de babykamer bijvoorbeeld als het tijd wordt voor een dutje. Of in de badkamer voor je naakt in bad stapt, er zijn volop redenen te bedenken om de raamdecoratie vanuit een andere ruimte te bedienen.

12. Er is / komt een smart home installatie
Toelichting: Wanneer je al een smart home systeem in huis hebt, of van plan bent slimme lampen, luidsprekers of andere gadgets te installeren, dan zullen gemotoriseerde rolgordijnen perfect passen binnen dit systeem. Denk aan “buiten donker, lampen aan en de gordijnen sluiten”. Of “alarm gaat af, gemotoriseerd rolgordijn omhoog en verlichting op rood”.

Eindresultaat
Hoeveel vinkjes heb je gezet? In principe kan één reden al voldoende zijn om te kiezen voor gemotoriseerde rolgordijnen, wanneer je meerdere punten hebt aangevinkt wordt de keuze steeds meer vanzelfsprekend.. Of het verduisterende rolgordijnen moeten zijn hangt meer van de persoonlijke voorkeur af, en welke ruimte het betreft. Voor een kinderkamer of een slaapkamer op het oosten zul je eerder voor een verduisterend materiaal kiezen.
Bron: van 20-11-2019