Nieuwbouw Nieuws

Welke home automation software is de beste?

20-11-2019
Met producten als Google Nest, Apple HomePod en Somfy TaHoma is er volop keuze in home automation software en hardware. Maar welk systeem is het beste in jouw woning? De diverse mogelijkheden en de (mogelijk) beste keuze bekijken we op deze pagina.

Populaire home automation software
Hier zijn drie belangrijke spelers die ieder unieke kenmerken bieden:

1. Apple HomeKit in combinatie met Siri laat je de gehele woning automatiseren. Houd er wel rekening mee dat de besturing via een Apple apparaat moet lopen zoals een Mac, een iPad / iPhone of de HomePod slimme luidspreker. Het systeem laat een aantal externe producten toe maar lang niet allemaal.
2. Google Nest is de smart home lijn van zoekmachine gigant Google. De nieuwe Nest Hub met scherm en de Home luidsprekers zijn handig in gebruik, en staan open voor diverse hardware fabrikanten. Google moet het wel hebben van jouw data, het is daarmee de oplossing die de minste privacy biedt.
3. Somfy TaHoma is van een heel ander kaliber. In tegenstelling tot de vorige twee is Somfy geen echte concurrent. Dit Franse bedrijf maakt bijvoorbeeld elektrische gordijnrails, garagedeuropeners, wifi beveiligingscamera systemen en accessoires, maar ze maken geen smartphones en dergelijke apparaten. Misschien dat daarom hun platform behoorlijk open is voor veel merken hardware waaronder Philips, Sonos, Velux en Honeywell en nog veel meer via IFTTT.

Comfort
De voornaamste smart home toepassingen zijn er om het comfort in huis te verhogen. Daar richt home automation software zich ook op door je apparaten te laten besturen op kamerniveau of in een groep apparaten. Hier zijn de drie meest gebruikte slimme apparaten in huis:

1. Verlichting
Lampen dimmen, koel daglicht of warm kaarslicht, of een knipperende disco lamp met een druk op de knop of een spraakcommando. Smarts lights zoals die van Philips Hue liggen voor de hand als eerste domotica uitbreiding in de woning.

2. Smart speakers
Stap twee is muziek door de gehele woning met slimme luidsprekers. Je slaat dan twee vliegen in één klap, want er zijn microfoons ingebouwd om spraakopdrachten vast te leggen. De voornaamste spraakassistenten zijn Google Assistant, Apple Siri en Amazon Alexa.

3. Thermostaat
Er zijn verschillende slimme thermostaten zoals die van Honeywell die je kunt koppelen met home automation software. Ze hebben ook hun eigen apps maar die zijn wel een beetje beperkt. Je doet er beter aan dit soort specifieke apparatuur binnen een centrale app te beheren. Na verloop van tijd zal een zelflerende thermostaat weinig of geen handmatige bediening meer nodig hebben.

Beveiliging
Met slimme hardware en software kun je de woning ogen en oren geven. Home automation software helpt je de woning binnen en buiten te beveiligen, ook wanneer je niet thuis bent kun je een oogje in het zeil houden. Hier zijn drie smart home oplossingen waarmee je met een gerust hart kunt gaan slapen:

1. Camerabeveiliging set
Alleen al de aanwezigheid van een camera zal veel inbrekers afschrikken, een wifi beveiligingscamera is bijna overal te plaatsen omdat je geen kabels hoeft te trekken. De software is in staat om beweging te registreren aan de hand van beeldherkenning. Zo kan de Somfy software ook dieren onderscheiden van mensen zodat je geen overvloed aan meldingen ontvangt.

2. IP deurbel
Ding dong, wie staat er aan de deur? Je hoeft niet meer de deur te openen, je hoeft niet eens thuis te zijn om erachter te komen wie er voor de deur staat met een IP deurbel. Dit is een soort wifi beveiligingscamera maar dan specifiek bedoeld om personen die aanbellen vast te leggen. Met een live communicatieverbinding kun je vanaf iedere locatie aangeven wat je wilt. Geen interesse, leg het pakje maar voor de deur of je zet eerst even de hond in een andere ruimte voor je de deur opent.

3. Smart locks
Slimme sloten op deuren zijn niet alleen veilig, ze zijn ook heel praktisch. Zo vergeet je nooit meer om de deur op slot te doen, en je hebt geen grote sleutelbos meer nodig. Er zijn sloten die iedere actie registreren, zo kun je alle bewegingen naar binnen en naar buiten vastleggen. Je kunt er ook weer automatische functies aan koppelen, zoals de lamp in de gang aan wanneer de deur in de avonduren geopend wordt.

Dus … welke home automation software is de beste?
Er zijn zoveel smart home apparaten en diensten dat één winnaar lastig aan te wijzen valt. Het hangt er ook vanaf wat je wilt automatiseren. Zo heeft Google met hun Nest lijn interessante producten, maar Somfy heeft bijvoorbeeld weer elektrische gordijnrails en een garagedeuropener. Je kunt met beide systemen koppelingen maken met apparatuur van externe fabrikanten. Somfy houdt zich niet bezig met “data mining”, wat privacy betreft kan dit een voordeel zijn. Apple zetten we op de derde plek, wanneer je alles van dit merk in huis hebt kan de score voor jou hoger uitvallen.
Bron: van 20-11-2019