Nieuwbouw Nieuws

Dit kun je zonder vergunning bijbouwen

20-11-2019
Het nieuwbouwhuis is nog maar net klaar of je merkt al dat je meer opbergruimte nodig hebt. Een grotere schuur, een garage. Dat kan zonder vergunning. Dan moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Welke dat zijn vertellen we hier.

Een lekker nieuw huis en een fijne tuin. Je bent helemaal tevreden, maar de kasten zijn goed gevuld en de kinderen hebben nogal wat speelgoed in de tuin liggen, zo vlak voor de winter. En dat wil je graag opruimen. Dan zijn er ook nog de niet-winterharde planten die naar binnen moeten, de fietsen die je de komende maanden liever niet buiten wilt laten staan, de kano die naar binnen moet en ga zo maar door.

Vaak komt het neer op een groot aantal spullen en accessoires die aan het einde van een zomerseizoen, als ook de tuin winterklaar moet worden gemaakt, opgeborgen moeten worden. Maar waar? Dan is een ruime garage of schuur zeer welkom.

Staat er niet een al te grote schuur, dan kun je deze weghalen en een nieuwe bouwen of juist een houten schuur of houten garage bijbouwen. Wat zijn de mogelijkheden, zonder vergunning?

Let op aangrenzende gebieden

Wie een houten schuur wil bijbouwen, heeft aan een aantal regels te voldoen. Zo mag een schuur of garage achter de woning worden gebouwd of in de zijtuin. Vanaf een meter achter de voorgevel (parallel aan de weg). Wie in een hoekwoning woont met een zijtuin die grenst aan het openbaar toegankelijk gebied, of als de achtertuin daaraan grenst, kan daar niet zomaar bijbouwen. In ieder geval moet er minimaal een meter worden vrijgehouden.

Fijne grote schuur, maar hoe groot?

Het maximale oppervlak van alle bijbehorende gebouwen mag vijftig procent van het bebouwingsgebied zijn, als dat kleiner of gelijk is aan 100 vierkante meter.
Is de oorspronkelijke bebouwing groter dan 100 vierkante meter of kleiner dan 300 vierkante meter dan mag er 50 procent worden bijgebouwd plus 20 procent van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan die 100 vierkante meter.
Is een gebouw groter dan 300 vierkante meter dan mag er 90 vierkante meter worden bijgebouwd plus 10 procent van het van dat deel dat groter is dan 300 vierkante meter, tot een maximum van 150 vierkante meter.

Maximaal de hoogte in

De hoogte van de schuur, prieel of garage mag niet meer zijn dan drie meter, als er sprake is van een plat dak. Heeft het gebouw een kap dan mag de goot op 3 meter en de nok op 5 meter hoogte zitten. Staat de schuur op meer dan 4 meter van het huis dan mag de kap hoger dan 3 meter zijn. Er is een formule die bepaalt tot welke hoogte je maximaal mag bouwen. Laat je daar goed over informeren.

Bron: van 20-11-2019