Nieuwbouw Nieuws

Sauna in huis plaatsen: 4 tips om rekening mee te houden

17-12-2019
Een eigen sauna in huis: het is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Na een lange dag werken direct kunnen ontspannen zonder hier de deur voor uit te hoeven… Heerlijk toch?! Maar bij het vinden van de juiste sauna en de installatie komt nog best wel wat kijken. We geven je dan ook graag een aantal tips om rekening mee te houden!

1. Finse of infrarood sauna?
De traditionele Finse sauna kennen we allemaal wel; de sauna waar alle lucht in de cabine wordt opgewarmd en je heerlijk kunt ontspannen. Maar ook de infrarood sauna wordt tegenwoordig steeds populairder. Infrarood sauna's werken namelijk met stralers die direct op zowel de spieren als het lichaam inwerken. De cabine wordt minder warm (en benauwd) en de ontspanning is optimaal! Denk vooraf dus even goed na over welke sauna het beste bij jouw behoeften past, en probeer ze vooral beiden even uit!

2. De afmetingen
Ook zeker niet onbelangrijk is het weten van de afmetingen die jouw toekomstige sauna kan en mag hebben. De afmetingen hangen in eerste instantie natuurlijk af van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Een sauna in de badkamer heeft vaak minder ruimte tot de beschikking dan een sauna in de tuin of een lege ruimte in de woning. Sta ook even stil bij het aantal personen dat uiteindelijk op hetzelfde moment in de sauna moet kunnen. Wil je met de hele familie kunnen ontspannen, dan kies je natuurlijk voor een grotere versie.

Let op: hoe groter de sauna, hoe hoger het energieverbruik. Laat een specialist eventueel een inschatting maken van de hoeveelheid energie die de sauna van jouw dromen zou gaan verbruiken. Zo kom je uiteindelijk niet voor onaangename verrassingen te staan.

3. Welke kachel kies je?
Naast de sauna zelf moet je natuurlijk ook een goede kachel uitkiezen. De kachel moet aangepast zijn op de grootte van de cabine (hoe groter, hoe meer vermogen je nodig hebt), maar je kunt daarnaast ook nog eens uit verschillende varianten kiezen. Wil jij bijvoorbeeld een authentieke houtkachel, of liever een elektrische saunakachel?

4. De locatie
Dan is ook de uiteindelijke locatie nog van invloed op de sauna die je uiteindelijk kiest. Een sauna buiten geeft je minder beperkingen wat ruimte betreft (en de mogelijkheid om direct de frisse lucht in te duiken), maar vraagt om meer aangepaste materialen. Een binnensauna is daarentegen weer erg makkelijk te plaatsen, vraagt om weinig aanpassingen en is daarnaast direct binnen handbereik.

Bron: van 17-12-2019