Nieuwbouw Nieuws

De perfecte verlichting voor in de woonkamer

17-12-2019
Elke kamer van jouw huis heeft verlichting nodig, maar in de woonkamer is het mogelijk nog vele malen belangrijker dan in andere ruimtes. In deze kamer ben je natuurlijk erg vaak vergeleken met andere kamers, het heet niet voor niks de woonkamer.
In deze ruimte zal de verlichting bestaan uit drie onderdelen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Deze drie soorten verlichting zie je terug in eigenlijk elke kamer van een huis. Het is dan ook belangrijk om de perfecte combinatie tussen basis, functie en sfeer te creëren. In een woonkamer doe je dat op de volgende manier.

Basisverlichting
Het plaatsen van basisverlichting is ontzettend belangrijk. De lampen die deel uit maken van dit soort verlichting zorgen ervoor dat de gehele kamer is verlicht. Normaalgesproken zal de verlichting aangesloten zijn op de hoofdschakelaar. Bovendien zullen deze lampen als eerste ingeschakeld worden als iemand de woonkamer binnenkomt, aangezien ze het meeste licht geven als je het vergelijkt met de functionele en sfeerverlichting. Hierbij kun je kiezen voor LED verlichting, dit is als je het vergelijkt met gloeilampen en andere soorten lampen het type lamp dat het langst meegaat terwijl het ook het meest energiezuinig is.

Bij de verlichting in een woonkamer moet je zorgen voor een goed lichtplan, wat dus begint met het aanbrengen van de basisverlichting. Hiermee zorg je er natuurlijk voor dat alles gelijkmatig verlicht is, terwijl er ook bovendien zo weinig mogelijk schaduwen zijn in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat er voldoende achtergrondhelderheid is in de woonkamer, wat je oog nodig heeft om zich te kunnen oriënteren. Als er minder grote verschillen in de lichtsterkte zijn dan zullen je ogen minder moe worden. Het is eigenlijk een must dat de basisverlichting valt te dimmen. Dit is niet alleen zo belangrijk omdat je de sfeer dan kunt aanpassen, maar ook omdat het beter is voor je ogen.

Functionele verlichting
Alhoewel de basisverlichting in principe het belangrijkst is om te hebben in een woonkamer, mag de functionele verlichting ook zeker niet onderschat worden. Dit zijn natuurlijk de lampen die een functie hebben, wat al duidelijk wordt door de naam van het beestje. Je gebruikt dit soort verlichting als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen of als je nog even wilt werken. Een goede tafellamp kan hiervoor geschikt zijn, maar ook een vloerlamp die je gemakkelijk van plek kunt veranderen valt hiervoor in te zetten. Een plafondlamp is daarentegen niet echt een goed idee, terwijl dit bij de basisverlichting wel erg goed is.

Sfeerverlichting
In een woonkamer is decoratie logischerwijs ook belangrijk. Een lamp op een tafel zal bijvoorbeeld direct al voor wat meer sfeer zorgen in de kamer. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een exemplaar die je aan de muur moet hangen of gewoon een traditionele vloerlamp. Het is maar net wat jij sfeervol en decoratief vindt. Hierbij is het overigens verstandig om te kiezen voor een dimbare led lamp, zo kun je zelf de sfeer bepalen.

Een voorbeeld van een soort sfeerverlichting dat je kunt toepassen in een woonkamer is het plaatsen van een lamp op een dressoir, wat natuurlijk een lage kast is. Dit meubelstuk zie je vaak terug in de woonkamer, aangezien je er veel spullen in kunt opbergen, terwijl het ook dient als een object om de kamer mee te stylen. Toch vind men het zo nu en dan lastig om zo een dressoir te stylen. In ieder geval is een lage kast niet compleet zonder een lamp. Dit soort verlichting moet logischerwijs goed aansluiten bij je woonstijl, maar het moet het dressoir ook wat meer stijl geven.

Bron: van 17-12-2019