Nieuwbouw Nieuws

Nieuwe woning behaaglijk met radiatoren of vloerverwarming?

17-12-2019
Een heerlijk warm oftewel een aangenaam klimaat in het huis. Dat is een van de belangrijkste aspecten van een nieuwbouwwoning. Je wilt immers comfortabel leven. De inrichting en aankleding komen later.

Juist daarom is het van belang om een weloverwogen keuze te maken als het om het verwarmen van het huis gaat. In een nieuwbouwwoning heb je veelal alle mogelijkheden. Dan rijst de vraag, kies je voor vloerverwarming of voor radiatoren?

Uiteraard zijn beide systemen op eenzelfde principe gebaseerd: er wordt warm water door een verwarmingssysteem gepompt. En die warmte wordt afgegeven aan de omgeving. In het ene geval via de vloer, in het andere via radiatoren.

Vloerverwarming geeft gelijkmatig verwarmde ruimte

Wie kiest voor vloerverwarming kan rekenen op een gelijkmatig verwarmde kamer. De temperatuur van de vloerverwarming is immers overal gelijk. Luchtcirculatie is uitgesloten wat onder meer minder stof in de lucht geeft, en er zijn geen radiatoren zichtbaar.

Het is van belang dat de ideale temperatuur van de vloerverwarming wordt bereikt, en dat kan alleen als de topvloer daar geschikt voor is en op deze manier de temperatuur goed verdeelt.

Weet dat vloerverwarming niet zo heel snel opwarmt. Het heeft meer tijd nodig dan verwarming door een radiator. Dat duurt soms wel een paar uur. Veel mensen laten de vloerverwarming om die reden altijd aanstaan, maar dat is eigenlijk zonde van de energie.

Steeds meer vloeren zijn geschikt om vloerverwarming onder te leggen. Informeer daar naar. Het mooiste is het om de verwarming in de dekvloer te kunnen leggen. Eenvoudiger kan ook, dan wordt het los erop geplaatst. Het verschil zit ‘m in de afmeting van een ruimte en het budget.

Meer mogelijkheden als het gaat om vormgeving

In alle gevallen is vloerverwarming heerlijk comfortabel en biedt warme voeten in de winter. Daarentegen kan het ook raadzaam zijn om een radiator cv te kopen. Radiatoren zijn relatief minder kostbaar in aanschaf en warmen sneller op. Bovendien is het tegenwoordig mogelijk een radiator te kopen die meer is dan louter een verwarmingselement. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Een nieuwe radiator tref je ook in de vorm van een designradiator.

Juiste warmte bereiken is kwestie van tijd en temperatuur

Dan het technische verhaal. Een radiator krijgt water van de cv ketel dat verwarmd moet worden tot negentig graden. Als het water rond gepompt wordt koelt het af tot zeventig graden, waardoor het opnieuw moet worden opgewarmd tot de gewenste negentig graden. Uiteraard kost dit energie.

De aanvoertemperatuur bij vloerverwarming is vijftig graden. Het koelt af tot veertig graden en er is dus minder energieverlies om het weer te verwarmen tot die vijftig graden. Punt van aandacht is wel het tempo waarin dit alles gebeurt. Radiatoren verwarmen zoals gezegd sneller op, bij vloerverwarming duurt het langer.

Kiezen op basis van persoonlijke voorkeur en mogelijkheden

Vloerverwarming cv is prijziger om aan te laten leggen dan verwarmen met cv radiatoren. Daarentegen menen veel mensen dat vloerverwarming comfortabeler aanvoelt en het geeft de woning een strakker uiterlijk.

De keuze is dan ook persoonlijk en afhankelijk van de grootte van een ruimte, de raampartijen en of de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gezien of als bijverwarming. In alle gevallen is het goed alle voors- en tegens goed tegen elkaar af te wegen en te kiezen voor dat wat mogelijk is en het beste bij de woonwensen past.
Bron: van 17-12-2019