Nieuwbouw Nieuws

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

17-12-2019
Steeds vaker kiezen woningeigenaren ervoor om een nieuwe woning van houtskeletbouw te bouwen in plaats van de traditionele wijze. Vooral ook omdat mensen steeds vaker letten op duurzaamheid, is houtskeletbouw een veel duurzamere manier dan traditionele bouw. Houtskeletbouw heeft dan ook diverse voordelen. Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Snelheid van bouwen
Het bouwen van een traditionele bakstenen en betonnen woning kan maanden duren. Het bouwen van een woning met houtskeletbouw is in de regel veel sneller. Dit komt door allerlei factoren. Een gedeelte van de bouw vindt namelijk in de fabriek plaats. Daar worden prefab delen gemaakt en vervolgens op de eigenlijke bouwplaats in elkaar gezet. Dit is een veel snellere methode en bovendien is men niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Soms kan een volledige woning al binnen enkele dagen staan. In de traditionele bouw wordt ook veel gewerkt met water. Hierdoor zal een traditionele woning behoorlijk lang moeten drogen. Zelfs nadat de woning is opgeleverd, zal nog steeds veel vocht de woning moeten verlaten. Dit is met houtskeletbouw helemaal niet van toepassing. Zodra de constructie geplaatst is kan ook direct begonnen worden met de definitieve binnen- en buitenafwerking.

Isolatie bij houtskeletbouw
Een goede isolatie is tegenwoordig heel belangrijk. Hiermee worden onnodige stookkosten voorkomen, wat een besparing is voor het milieu en voor de energierekening. Omdat houtskeletbouw uit hout bestaat, wordt de temperatuur van nature al gereguleerd. Zomers zal hout voor verkoeling zorgen en 's winters zal hout de warmte vasthouden. Dunnere wanden zoals bij houtskeletbouw vaak het geval is, hoeven niet van invloed te zijn op de isolerende werking. Sterker nog, ook een houtskeletbouw woning kan zeer goed geïsoleerd worden, waarbij minder dikke isolatie al volstaat. Naast thermische isolatie kan de woning ook uitstekend akoestisch geïsoleerd worden.

Kostprijs van houtskeletbouw
In vergelijking met traditionele bouw, zal de kostprijs van een nieuwbouwwoning van skeletbouw vergelijkbaar zijn. Maar er zijn wel enkele factoren die houtskeletbouw goedkoper kunnen maken. Hierdoor hoeft men minder te lenen voor een hypotheek. En met minder lenen kan op de lange termijn worden bespaard. De tijdsbesparing voor houtskeletbouw is voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor een goedkopere bouw. Verder kan de fundering eventueel goedkoper aangelegd worden. Immers, een woning van houtskeletbouw is lichter dan een traditioneel gebouwde woning. Een zware fundering is niet nodig. Houtskeletbouw zorgt ook voor minder afval in vergelijking met traditionele bouw, wat een besparing op afvalkosten oplevert. Ook kosten achteraf kunnen voor een flinke besparing zorgen. Er hoeft namelijk geen bouwdroger ingezet te worden en de woning hoeft niet eerst met bouwbehang te worden afgewerkt.

Mogelijkheden met houtskeletbouw
Voor extreem grote constructies zal houtskeletbouw niet geschikt zijn. Maar voor een houtskeletwoning zijn er veel mogelijkheden om elke stijl woning te bouwen die de opdrachtgever maar wil. Daarbij is een grote keuze in diverse afwerkingsmogelijkheden voor zowel binnen als buiten. Een houtskeletwoning kan dusdanig gebouwd worden, dat het aan de buitenkant helemaal niet opvalt dat het houtskeletbouw is. Daarbij is een groot voordeel dat bepaalde onderdelen achteraf gemakkelijk toegevoegd of verwijderd kunnen worden.


Bron: van 17-12-2019