Nieuwbouw Nieuws

CPO brengt droomhuis dichterbij

03-01-2020
Het valt in de huidige woningmarkt niet mee om een geschikt huis te vinden. Zelfs voor wie budget heeft, wordt de keuze beperkter. De vierkante meters worden duurder en de volgens makelaars onvermijdelijke compromissen steeds groter. Simpel gesteld: de kans dat je met de beschikbare middelen je droomhuis kunt kopen, wordt steeds kleiner. CPO, of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, brengt een droomhuis dichterbij. Bij deze vorm van zelfbouw treden de (toekomstige) woningeigenaren van een woonbuurt op als opdrachtgever van een bouwproject. Zij stappen daarmee feitelijk in de rol van projectontwikkelaar.

Beste van twee werelden
Voor wie zelfbouw op geheel eigen initiatief nog te ver vindt gaan of geen geschikte bouwkavel vindt, kan CPO uitkomst bieden. Hierbij profiteer je toch van de kracht en kennis van het collectief. En mocht bepaalde expertise binnen het collectief niet aanwezig zijn, dan is het als groep makkelijker om een specialist op bijvoorbeeld het gebied van vergunningen of bouw in te schakelen. Zo oefen je maximale invloed uit op je eigen woning en sta je er desondanks niet alleen voor.

Voordelen van zelfbouw
Wie zijn eigen woning laat bouwen, al dan niet samen met anderen, doet dat om een droomhuis te realiseren. Dat kan op tal van manieren tot uiting komen. Bij de indeling, het gebruikte materiaal of juist de duurzaamheid van de woning. Ook de locatie kan aanleiding geven tot zelfbouw. Het is niet noodzakelijkerwijs goedkoper dan een bestaande (nieuwbouw)woning kopen. De factoren die grofweg bepalen hoe duur een woning wordt – grond, manuren, materialen, ontwerp en voorzieningen – zijn niet wezenlijk verschillend van een regulier bouwproject. Er is weliswaar geen marge nodig voor een projectontwikkelaar, maar dat valt weg te strepen tegen het schaalvoordeel dat meestal op een groter woningbouwproject van toepassing is. Al met al is het meest uitgesproken voordeel van zelfbouw dat je een woning geheel naar je eigen wens kan (laten) ontwerpen en bouwen.

Levensloopbestendig bouwen
Mensen kunnen langer thuis wonen en blijven langer gezond, wanneer er voldoende sociaal contact en toezicht is. Meerdere generaties onder één dak is goed voor de geestelijke én fysieke gezondheid van ouderen. Maar de markt reageert niet per se snel op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Dat geldt zeker voor de woningmarkt, waarvan de doorlooptijd van een project, van idee tot woning, doorgaans een jaar of drie beslaat. Met zelf bouwen kan daarin veel sneller worden voorzien en dat kost niet alleen maar geld. Want los van het welzijn dat goede gezondheid met zich meebrengt, is niet ziek worden de goedkoopste zorgverzekering die iemand zich kan wensen. Eigen risico betaal je tenslotte altijd. Familie om je heen of een woonhuis dat de kans op vallen verkleint, helpt daar aantoonbaar bij.

Bron: van 03-01-2020