Nieuwbouw Nieuws

Het aansluiten van een perilex stekker

06-01-2020
Tegenwoordig kiezen steeds meer Nederlanders voor een elektronisch fornuis, maar natuurlijk zijn er nog altijd mensen die een gasfornuis prefereren. Een gasfornuis laten aansluiten is dan ook nodig als je een nieuw exemplaar hebt aangeschaft. Dit is zeker aan te raden, want het aansluiten van een fornuis moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Een lekkende aansluiting kan namelijk levensgevaarlijk zijn, dat moet je echt niet willen.

Als een gasfornuis laat aansluiten dan zul je ook een perilex laten aansluiten op hetzelfde moment. Het perilex stekkersysteem wordt namelijk gebruikt om een fornuis en/of een oven van stroom te voorzien. Deze apparaten hebben een hoog vermogen dat een normaal stekkersysteem niet aankan. Daarom heb je dus zo’n perilex stekkersysteem nodig bij het (laten) installeren van een gasfornuis. Een kookplaat wordt namelijk geïnstalleerd in een 1 fase groepenkast waarbij de aansluiting wordt opgedeeld in twee stukken. Een gesplitste fase gaat naar de kookaansluiting wat ervoor zorgt dat de stroom over twee aders is verdeeld.

Het is aan te raden om een elektricien in te schakelen voor het aansluiten van een perilex stekker. Toch zou je het ook zelf kunnen doen, al is het wel lastig. Allereerst moet je de installatiegroep waarmee je gaat werken spanningsloos maken. Bij een perilex aansluiting gaat het dus om een dubbele installatiegroep, de fornuisgroep. Hiervoor zet je de aardlekschakelaar om. Hierna kun je de binnenkomende groene/gele aardedraad op markering A aansluiten. Vervolgens sluit je de nuldraad die vertrekt vanaf markering N1 aan op markering N van het perilex contact. Ook moet je de nuldraad die vertrekt vanaf markering N2 aansluiten op markering 2. Daarna kun je de fasedraad die vertrekt vanaf markering L1 aansluiten op markering 1 van het perilex contact, terwijl de fasedraad die vanaf markering L2 vertrekt aangesloten moet worden op markering 3. Controleer of alle draden goed vastzitten voordat je de spanning weer inschakelt.

Misschien klinkt dit proces van het aansluiten van een perilex stekker helemaal niet zo lastig, maar in werkelijkheid zal je het mogelijk zwaar tegenvallen. Daarom wordt aangeraden om een elektricien in te schakelen hiervoor. Zodoende weet je zeker dat alles goed is gegaan, want dit is natuurlijk een ‘piece of cake’ voor elektriciens.
Bron: van 06-01-2020