Nieuwbouw Nieuws


Nieuwe keuken is heerlijk, maar waar baseer je de inrichting op?

08-01-2020
Niet veel is fijner dan een nieuwe keuken, en niet veel is moeilijker dan een nieuwe keuken kiezen. Waar begin je?

Een keuken en de inrichting ervan zijn heel persoonlijk. Afhankelijk van smaak, karakter, ruimte en gebruik. Dit alles samen zorgt ervoor dat er wordt gekozen voor een landelijke keuken, een moderne strakke keuken of een mix hiervan. Eenvoudig ingericht of gevuld met alle mogelijke moderne apparatuur. Ga er maar aan staan om hier een keuze in te maken.

Ga niet over een nacht ijs

Een professionele keukenleverancier zal je hier te allen tijde bij helpen en voldoende inspiratie bieden om een goede keuze te kunnen maken. Op die manier krijg je een keuken op maat. Het is belangrijk om zeker niet over een nacht ijs te gaan. Overweeg goed wat je wenst, wat er mogelijk is en hoe je de keuken gaat gebruiken.

De ene keukenkast is namelijk de andere niet. Wil je eigenlijk wel een kast, of gaat je voorkeur uit naar diepe laden? Hoeveel kasten kun je kwijt en hoeveel keukenspullen- en losse apparatuur heb je eigenlijk? Ben jij iemand die wekelijks taarten bakt en daarvoor veel machines heeft? Of ben je juist iemand van ovengerechten en heb je kasten vol ovenschalen? Het speelt allemaal een rol bij de inrichting én indeling van je keuken.

Veganist? Dan is een stoomoven iets voor jou

Misschien ben je wel veganist die dagelijks flinke porties groenten klaarmaakt, het liefst in een mooie stoomoven. Dan is zo’n oven op ooghoogte echt iets voor jou. In een stoomoven kun je een volledige maaltijd in één keer bereiden. Een combi-stoomoven biedt nog meer mogelijkheden waaronder opwarmen, grillen, pocheren en ga zo maar door. Een gewone oven of magnetron zijn hiermee overbodig. Het blijkt overigens dat stomen de vitamines in groenten beter bewaart en daarmee ook de smaak meer behouden blijft.

Wist je trouwens dat al die mooie inbouwapparatuur pas sinds de jaren zeventig in zwang is? Tegenwoordig kunnen we het zo gek niet bedenken of het kan in een keuken worden geplaatst, mits er ruimte voor is. En als die er niet is, zal een professioneel keukenbedrijf daar vaak nog wel een oplossing voor hebben. Of een alternatief.

Hóe ga jij koken?

Belangrijk aspect is hóe je gaat koken. Oftewel: Voor welke koopplaat met afzuiging ga jij? Koken op gas wordt ontmoedigd en inductiekolen aangemoedigd. Wat wil jij? Laat je er goed over informeren en zet de voor- en nadelen ervan op een rij.

Naast het koken is de afzuiging van kookluchtjes van belang, zeker nu er meer en meer ‘open keukens’ zijn die als woonkeuken dienen. Een ‘gewone’ afzuigkap kan prima. En die zijn er in verschillende modellen, van klassiek tot modern. Maar er is meer op de markt dan louter de ‘wasemkap’.

Strakke vormgeving met downdraft afzuigkap

Er zijn zowel plafond- als inbouwunits die mooi weggewerkt kunnen worden en heel functioneel zijn. Een downdraft afzuigkap komt tijdens het koken uit het keukenblad omhoog. Er is ook een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, die vrijwel in het midden van de kookplaat zit. Het neemt alle luchtjes en spatten weg. Dat kost dan wel weer wat kastruimte onder het kookgedeelte, maar het ziet er mooi en strak uit.

Neem de capaciteit van de afzuiger mee in je keuze. Bij inductie heb je veel minder rookgassen die vrijkomen dan bij een gasfornuis. Dat maakt dat kan worden volstaan met een recirculatie systeem. Recirculatie van de lucht is bovendien het systeem als je geen afzuiging naar buiten toe kunt aanleggen. Betekent wel dat je de koolstoffilters een tot twee keer per jaar moet vernieuwen.

Bron: van 08-01-2020