Nieuwbouw Nieuws

Gezamenlijk bouwen biedt jongeren meer kans op eigen woning

10-01-2020
Jongeren komen steeds moeilijker aan een huis, en moeten regelmatig noodgedwongen het dorp verlaten waar ze het liefst zouden willen blijven wonen. In het Gelderse Beltrum vonden ze daar de oplossing voor.

Jonge mensen kunnen amper nog starterswoningen betalen. Als ze na hun studietijd hun Kapten and Son tas met studieboeken aan de wilgen hangen en aan het werk gaan, verdienen ze gewoon te weinig om een woning te kunnen kopen. En huren is zo mogelijk nog kostbaarder. Veel jongeren moeten noodgedwongen langer bij hun ouders blijven wonen.

Jonge mensen gaan zelf aan de slag

Maar het kan ook anders. Een groep jongeren in Beltrum bouwde in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Geen projectontwikkelaar, maar jonge mensen die zelf aan de slag gaan. Vorig jaar kwamen ze ermee in het nieuws.

Het kost meer tijd, dan maar heb je wel een eigen huis op de plaats die je wenst. Een van de jongeren is Brent die een NOS-verslaggever vertelt dat de groep een jaar lang bezig was om keuzes te maken over de stenen, de dakpannen, de deuren en de kozijnen.

Iedere bijeenkomst kwamen er dan ook heel wat paperassen uit de Spiral rugzakken tevoorschijn, iedereen kwam met informatie. “Ieder van ons had weer met een ander bedrijf contact,” vertelt Brent. “Maar in goede harmonie zijn de keuzes gemaakt.”

Gemeenten staan er voor open

De bouw is een stuk goedkoper dan op de traditionele manier, mede omdat er geen projectontwikkelaar bij betrokken is en de inkoop van groot materiaal gezamenlijk gebeurt. De kostprijs zou volgens experts tien tot twintig procent lager zijn dan de marktwaarde.

Volgens de NOS worden er op deze manier zo’n duizend woningen per jaar gebouwd. De helft van de mensen die het avontuur aangaan is starter. Veel gemeenten staan er inmiddels voor open, evenals hypotheekverstrekkers.

Vrijstaande huizen niet geschikt voor jongeren

Er zijn ook remmende factoren zoals de krimp in veel gemeenten waardoor woningen leeg staan. Daarover zegt een betrokken wethouder aan de NOS: “Op papier hebben we geen woningen nodig, maar er is wel een mismatch", vertelt wethouder Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Berkelland, waar Beltrum onder valt. "Een groot deel van de huizen is vrijstaand en zit in een behoorlijke prijsklasse. Daardoor zijn ze niet geschikt voor jongeren.”

Vorig jaar is de straat waar de geïnterviewde Brent woont opgeleverd. “Zonder dit CPO-project was een woning kopen in zijn geliefde dorp een erg lastige klus geworden. "Dan had ik nog een paar jaar bij mijn ouders moeten wonen om te sparen. Maar gelukkig kwam dit op mijn pad."

Bron: van 10-01-2020