Nieuwbouw Nieuws

Waarom wordt dakrandbeveiliging steeds belangrijker?

21-01-2020
Het komt steeds meer in Nederland voor dat een plat dak gebruikt wordt voor allerlei apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het hoge aantal zonnepanelen dat sommige mensen op het plat dak hebben geplaatst. Daarnaast worden telecominstallaties, airconditioningsystemen en afzuigsystemen ook vaak geïnstalleerd op dergelijke daken.

Dit zal voornamelijk het geval zijn bij daken van bedrijfspanden, maar ook particuliere woningen kunnen een plat dak hebben met hierop apparatuur. Deze apparaten moeten natuurlijk goed onderhouden worden, dat is niet meer dan logisch. Hiervoor zal het platte dak dus betreden moeten worden. Over het algemeen zal dit veilig kunnen, maar alsnog brengt dit risico’s met zich mee. Voornamelijk als er grote klussen op het dak gedaan moeten worden kan een vaste dakrandbeveiliging handig of zelfs noodzakelijk zijn.

Alsnog is het niet zo dat elk gebouw zonder dakrandbeveiliging automatisch onveilig is. Toch is het aan te raden om dit wel aan te schaffen. Als onderneming ben je volgens de Arbowetgeving zelfs verplicht om je werknemers veilig te laten werken, al helemaal als de werkzaamheden op grote hoogten gedaan moeten worden. Als het een tijdelijke klus is, dan zou je een tijdelijke dakrandbeveiliging kunnen installeren. Dit is licht in gewicht, maar alsnog sterk en robuust. Doordat het een lichtgewicht is kan het eenvoudig en snel geplaatst worden, terwijl het na de klus ook weer simpel verwijderd kan worden. De tijdelijke dakrandbeveiliging zal er dus voor zorgen dat de werknemers veilig op het dak aan de slag kunnen.

Een vaste dakrandbeveiliging heeft hetzelfde effect als de tijdelijke variant, maar dit zal permanent op het dak blijven zitten. Dit is voornamelijk aan te raden als er apparatuur op het platte dak is geïnstalleerd. Dit is het geval aangezien er regelmatig onderhoud moet worden gedaan aan de apparaten. Daarnaast kan het ook gebeuren dat het gerepareerd moet worden, al heb je dit liever niet natuurlijk. Als jouw plat dak vol zit met apparatuur waardoor er regelmatig iemand het dak op moet, dan kan een permanente dakrandbeveiliging zeker handig zijn. Vaak wordt dit aan de randen van het dak geplaatst in de vorm van een hekwerk.
Bron: van 21-01-2020