Nieuwbouw Nieuws

7 tips bij het opstellen van een lichtplan

11-02-2020
Je lichtplan is een plattegrond met daarop de punten waar stopcontacten, fittingen en spots moeten worden geplaatst. Het is belangrijk om een lichtplan al in een vroeg stadium te maken, want hiermee moet rekening worden gehouden tijdens de bouw van de woning. Je kunt zelf een lichtplan opstellen met deze 7 praktische tips.

1. Zorg voor een aantal plattegronden

Je maakt meestal eerst een schetsmatig lichtplan en daarna pas een uitgewerkt lichtplan. Het is dus praktisch om een aantal kopieën van je plattegronden te hebben. Zorg dat je een overzichtsplattegrond van elke verdieping hebt, maar ook een plattegrond per ruimte. Dan kun je duidelijker de verschillende aansluitpunten intekenen. Bij de bouw van de woning heb je doorgaans voldoende duidelijke plattegronden, dus daar kun je er een aantal van kopiëren en gebruiken voor je lichtplan.

2. Teken meubels in

Bij een nieuwbouwwoning weet je misschien nog niet precies waar je meubels zullen komen. Toch heb je vast al wel een idee van de globale inrichting. Dit is belangrijk voor het lichtplan. Schetsmatig vul je de meubels in op de plattegrond. In de keuken teken je het keukenplan met het aanrecht en de belangrijkste apparaten. In de badkamer is het belangrijk dat je al weet waar het badkamermeubel komt en in de slaapkamer wil je graag weten waar het bed waarschijnlijk komt te staan.

3. Teken de benodigde stopcontacten

Je begint met het intekenen van stopcontacten. Je begint met de plaatsen waar je apparaten wilt hebben. In de keuken doe je dus minimaal één stopcontact bij de koelkast, de vriezer, de oven en andere elektrische apparaten. Houd ook rekening met werken op het aanrecht met verschillende apparaten. In de woonkamer kies je voor vaste afstanden tussen de stopcontacten. Bij de televisie wil je misschien een extra stopcontact. In de badkamer komen beveiligde stopcontacten, meestal bij of in het badkamermeubel.

4. Teken de centrale lichtpunten

Nu teken je de centrale lichtpunten in de plattegrond. Die plaats je meestal centraal in de ruimtes, zo netjes mogelijk in het midden. Hier komen plafonnieres of hanglampen. Wil je verlichting op een andere manier? Dan is het nog steeds praktisch om in het midden een centraal lichtpunt te tekenen. Je kunt er altijd voor kiezen om dit praktisch onzichtbaar weg te werken als je het niet gebruikt. Maar als je het helemaal niet hebt en je besluit later alsnog dat je wel centrale verlichting wilt, heb je een probleem.

5. Ga je voor extra licht?

Naast centrale verlichting heb je vaak nog extra lichtpunten. Bijvoorbeeld als je graag wandverlichting langs de muur wilt hebben. Of als je kiest voor verlichting door middel van spots. E14 leds zijn erg populair als verlichting in de badkamer en in de keuken, maar ze worden ook gebruikt in de woonkamer. Dit soort kleinere lichtpunten teken je nu in de plattegrond. Denk na over waar je de verlichting wilt hebben, hoe de verlichting gericht is en wat mooi en stijlvol zal zijn in je nieuwe woning.

6. Werk de plattegrond netjes uit

Nu heb je een schetsmatige plattegrond gemaakt met alle lichtpunten. Deze ga je in een nette versie uitwerken. Je werkt hierbij op schaal en je plaatst de afstanden er zo nauwkeurig mogelijk bij. Dit wordt opgenomen in het bouwplan, dus het moet niet alleen duidelijk zijn voor jezelf maar ook voor de uitvoerder. Het lichtplan is daarom een belangrijk item in de bouwplannen die je maakt voor je woning.

7. Overleg en vraag advies

Misschien heb je geen idee wat je precies wilt. Maar ook als je het wel zeker weet, is het verstandig om advies te vragen. Dit kan je nog op nieuwe ideeën brengen. Dat is nu nog eenvoudig te realiseren in het plan, maar het kan in een later stadium lastig zijn om nog te veranderen. Overleg je plan altijd duidelijk met de uitvoerder, zodat er geen verwarring ontstaat.

Het opstellen van een lichtplan is een kwestie van goed nadenken. Kijk ook eens bij andere mensen thuis. Welke lichtpunten zijn echt handig en welke wil je juist niet? En hoe zit het eigenlijk met het aantal stopcontacten in de woning? Door dit soort dingen alvast te bedenken, kun je ze meteen verwerken in je lichtplan. Zo realiseer je een mooi plan, dat meteen in je nieuwbouwwoning uitgevoerd kan worden.
Bron: van 11-02-2020